Stuntmachines

In een laboratorium op Texel wordt onderzoek gedaan naar de voortplanting van zeewieren. Aan veel onderzoek gaat mengen en roeren vooraf. Daar zijn gereedschappen voor. Dure. Maar laconieke, nuchtere onderzoekers, en straatarme, weten de weg naar winkels die helemaal niet in laboratoriumspullen gespecialiseerd zijn. Ik herkende op Texel keukengerei van Aldi, Lidl en Action. De wetenschap stond er bij te grijnzen.

Vorige week bood Lidl een blender aan voor 25 euro. Ik had hem kunnen kopen voor een meedogenloze test in mijn wilde keuken. Stel je voor dat het een hele goede blijkt te zijn en dat het op deze plek wordt doorverteld, op zijn vroegst vandaag. Het zou voor lezers met interesse in aanschaf geen zin meer hebben. De kans is groot dat de machines in alle filialen op zijn. Of er over een half jaar weer een blender komt voor zo weinig, mogen we van Lidl niet tevoren weten. Ongewis blijft ook of het dan dezelfde is. Inferieure waren en goed spul worden door stuntsupers door elkaar verkocht.

Albert Heijn heeft het verzendhuis Bol.com gekocht. Bekend van boeken, ook tweedehandse. Bol.com begon jaren geleden voorzichtig te Wehkampen. Jurken en ondergoed nog niet, maar wel speelgoed, wasmachines en fotocamera’s. Albert Heijn kan met Bol.com ineens meekomen met Lidl in de non-foodsector (niet te eten koopwaar). Want zoek een blender op het internet en daar is meteen de goedkoopste. Een Tristar voor 19 euro plus verzendkosten. Bij Bol.com, die er een hele rits van aanbiedt. En deze kunnen onderworpen worden aan meedogenloze testen voor een verslag in de krant, want ze blijven een tijdje in het assortiment. Geschikt is de goedkope voor het klutsen van zeewiersmoothies. Voor zwaar werk lijkt me het motorvermogen te laag. Dat onderscheidt de duurdere machines met beroemde merknamen van goedkope. De motoren zijn veel sterker en ze maken niet zo’n hinderlijke herrie.

Reden om het er hier over te hebben zijn vragen van lezers die denken met een deskundige van doen te hebben. Welke keukenmachine raadt u mij aan?

Veertien jaar aaneen zou ik gezegd hebben: een Cuisinart die ook foodprocessor wordt genoemd. Wat een beul. Na veertien jaar ging een onvervangbaar onderdeeltje stuk en had ik er alleen nog een onverwoestbare motor aan om een hijskraan mee te bouwen.

Nieuwe Cuisinart in de keuken. Amerikaans, made in China. De kunststoffen kom vertoonde al na een week scheuren en de keukenwinkelier liet weten dat er moeilijk aan onderdelen uit Amerika te komen is. Hij verkoopt liever Magimix. Ook uitstekend, weet ik inmiddels. Net als foodprocessors van Dualit en Kitchenaid. Toch blijven stuntkruideniers met goedkope aanrechtkastelen knagen aan het geweten in het hoofd van de huishouding in crisistijd.