Samsom valt Wolfsen af, maar biedt daarna excuses aan

Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht. Als het aan Diederik Samsom ligt, bekleedt hij die functie na 2014 niet meer. Foto NRC / Vincent Mentzel

Als de huidige termijn van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen in 2014 afloopt, ligt het voor de hand dat hij terugtreedt. Dat is de mening die Diederik Samsom gisteren uitsprak op een bijeenkomst in de Domstad. Vanmorgen bood hij echter zijn excuses aan voor die woorden.

Op een bijeenkomst in de Domstad zei Samsom - op dit moment de kandidaat die de meeste kans maakt op het partijleiderschap van de PvdA - gisteravond dat hij “zich niet voor kan stellen dat het een optie is” dat zijn partijgenoot Wolfsen aanblijft als burgemeester. Dat schrijft De Nieuwe Utrechter vandaag. Samsom zei:

“Als hij daar zelf voor gaat zullen we zien hoe dat werkt. Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger.”

Maar vanochtend komt de PvdA’er daarop terug. Samsom biedt Wolfsen zijn excuses aan. Hij vindt achteraf niet dat hij het op deze manier naar buiten had moeten brengen:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Heb Wolfsen excuus aangeboden voor de manier waarop ik gister mijn twijfels over hem naar buiten heb gebracht. Zo moet dat niet.

Wolfsen zou de excuses hebben geaccepteerd.

De burgemeester kwam al meerdere malen onder vuur te liggen om de manier waarop hij het wegpesten van een homostel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn aanpakte. Wolfsen reageert te traag op signalen en communiceert slecht, vinden zijn kritikasters. Hij kreeg meer dan eens een motie van wantrouwen aan zijn broek, maar overleefde die elke keer.