Rutte: faillissement Griekenland ‘stuk verder weg’

Foto AP / Bas Czerwinski

Mark Rutte (VVD) is blij met het “goede nieuws” dat de schuldenruil tussen banken en de Griekse overheid gelukt lijkt te zijn. Een faillissement van Griekenland is hierdoor een ‘stuk verder weg’, zei de premier vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De schuldenruil was een belangrijke voorwaarde voor uitbetaling van het tweede Europese steunpakket ter waarde van 130 miljard euro. De schuldenruil moet nog wel worden goedgekeurd door het IMF, de ECB en Europese Commissie. Het is daarom nog te vroeg om te juichen, maar een definitief besluit lijkt nabij, aldus Rutte:

“Ergens in de komende dagen, komende week moeten we rond kunnen komen. Het kan redelijk snel nu.”

De ministers van financiën uit de eurozone vergaderen vrijdagmiddag telefonisch over het bereikte resultaat. Minister van Financiën Jan Kees (CDA) de Jager spoedde zich vrijdag na de ministerraad naar zijn ministerie om hieraan deel te kunnen nemen. Hij kon daardoor de pers niet te woord staan. De Jager zei eerder vandaag tevreden te zijn met de schuldenruil.

Rutte geeft aan dat hij ‘geen voorkeur’ heeft voor nieuwe leider PvdA

Na de persconferentie werd de premier gevraagd naar zijn voorkeur voor wie de nieuwe leider van de PvdA zou moeten worden. Rutte gaf aan “oprecht geen voorkeur” te hebben: “dat vind ik echt een zaak van de PvdA.”

Momenteel strijden Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Pasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi om het partijleiderschap van de PvdA. De PvdA heeft het minderheidskabinet op twee belangrijke dossiers altijd gesteund: de eurocrisis en het pensioenakkoord.

Rutte is niet bang dat de persoon van de nieuwe PvdA-leider van invloed is op de steun aan het kabinet. “Het is geen kwestie van het kabinet helpen”, zei Rutte. Dat de PvdA het kabinet op enkele punten heeft gesteund past bij de traditie als brede volkspartij zoals ook VVD en CDA dat zijn. Die partijen laten altijd het landsbelang meewegen. Dat deed de PvdA ook al voordat Cohen aan het roer stond, aldus Rutte.

En op ‘verreweg de meeste punten’ steunt de PvdA het kabinetsbeleid overigens niet, zei Rutte. De nieuwe PvdA-leider kan niettemin een telefoontje uit het Torentje verwachten.:

“Zodra de leider is gekozen zal ik bellen en zeggen dat ik uitzie naar een goede samenwerking.”

Coalitie opnieuw bijeen in Catshuis

De onderhandelaars van de coalitie komen vanmiddag voor de vijfde dag op rij bijeen in het Catshuis. Rutte benadrukte vanmiddag dat hij denkt dat de Nederlandse bevolking er begrip voor heeft dat hij niets zegt over de voortgang van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen.

Dat VVD, CDA en PVV de komende weken een ‘totale mediastilte’ hebben afgesproken, zal niet leiden tot ‘onzekerheid’ bij burgers, denkt Rutte. Hij benadrukte dat het zwijgen juist van belang is om de kans op succes te vergroten:

“We zeggen helemaal niets. Zelfs niet over de sfeer aan tafel.”

Rutte, vicepremier Maxime Verhagen, Wilders en hun secondanten moeten in de ambtswoning van Rutte op zoek naar minimaal negen miljard euro om volgend jaar aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De gesprekken duren naar verwachting zeker drie weken.