Roken tegen Joe McCarthy

Good Night, and Good Luck (George Clooney, 2005)Canvas, 22.50 – 00.20 uur

Met de titelwoorden sloot CBS-anchorman Edward R. Murrow steevast zijn legendarische programma af. De film van acteur George Clooney gaat vooral over de aanvaringen van Murrow met senator Joseph McCarthy, die halverwege de jaren vijftig in Amerika de jacht op communisten leidde: het rode gevaar loerde overal. Parallellen met de War on Terror van president Bush na 2001 liggen in de in fraai zwart-wit gedraaide film voor het oprapen. Murrow wordt gespeeld door David Strathairn, een karakteracteur die vaker bij- dan hoofdrollen heeft.

Het kwam door het roken, vertelde Strathairn in een interview, dat George Clooney in zijn tweede regie niet de hoofdrol van Murrow op zich wilde nemen. Omdat Murrow een kettingroker van de oude stempel was, moest Strathairn soms wel vijftig sigaretten per draaidag opsteken.

Volgens Clooney wás de in 1949 geboren Strathairn gewoon Murrow. Dezelfde melancholie, dezelfde onkreukbaarheid, dezelfde hangende schouders die te lang het gewicht van de wereld hebben moeten torsen. Achter Strathairns ondoorgrondelijke gelaat broeit van alles.

Clooney durfde daarop te vertrouwen, getuige zijn regisseursrol wegcijferende uitspraak: „Er zijn scènes waarin ik de camera gewoon tweeënhalve minuut op David heb gericht. Als je dat doet, tweeënhalve minuut de camera op iemands gezicht zetten, dan is dat geen regie, dat is acteren.”

André Waardenburg