Regering Japan hield echte gegevens kernramp Fukushima geheim

De gebouwen van de kernreactor Fukushima Dai'ichi eind februari dit jaar. Uit vandaag openbaar gemaakte documenten blijkt dat de regering de echte gegevens over de kernramp van 11 maart 2011, waarbij de kernreactor werd verwoest door een aarbeving en een tsunami, geheim heeft gehouden. Foto AP / Kimimasa Mayama

De Japanse regering wist precies hoe het zat met de kernreactor in Fukushima, maar hield deze kennis maandenlang geheim, meldt persbureau AP. Dit blijkt uit documenten die vandaag zijn vrijgegeven.

De documenten stellen dat de Japanse regering al vier uur nadat de tsunami de Fukushima Dai’ichi kernreactor overspoelde wist dat er een splijtstofsmelting zou kunnen plaatsvinden. Tot eind december waren de notulen van het crisisoverleg dat de Japanse regering had over de ramp nog onbekend. Deze moesten achteraf gereconstrueerd worden. Ook zou het tot tien dagen na de ramp geduurd hebben tot een rapport verscheen waarin een worst-case scenario was uitgewerkt.

Verwarring en miscommunicatie bij aanpak tsunami en kernramp

De documenten geven de verwarring, het gebrek aan informatie en de trage reactie en miscommunicatie van en binnen de Japanse regering, de getroffen dorpen en de autoriteiten van de kerncentrales weer. Volgens sommige ministers hield niemand bij de kerncentrales toezicht waardoor de toestand van de reactoren sneller achteruit ging.

Een anonieme ambtenaar zegt in de documenten dat de koeling van de reactoren bijvoorbeeld maar acht uur stand zou houden omdat die alleen op batterijen liep:

“Als de temperaturen in de kernreactoren na acht uur nog steeds zouden stijgen, bestaat er de mogelijkheid van het smelten van de lading van de kernreactor.”

Japanse overheid faalde in reactie op aardbeving en tsunami

Vorige week zaterdag gaf Premier Yoshihiko Noda al toe dat de Japanse overheid faalde in haar reactie op de aardbeving en tsunami. Belangrijke informatie werd te laat doorgegeven en er werd te lang vastgehouden aan de ‘veiligheidsmythe’ rond kernenergie.

Zondag 11 maart is het precies een jaar geleden dat een aardbeving en tsunami de kerncentrale in Fukushima verwoestte.