Recept cola in VS aangepast - ‘gezondheidsrisico verwaarloosbaar’

Een recente promotiecampagne van Coca Cola, die de receptuur hebben aangepast om een label zonder waarschuwing te behouden. Foto Coca Cola/AP

Pepsi en Coca Cola passen in de Verenigde Staten de manier aan waarop zij cola karamelkleurig maken. Hiermee willen de colafabrikanten voorkomen dat er een waarschuwing tegen kanker op de verpakking van de frisdrankmerken moet komen te staan.

De twee frisdrankgiganten, die samen negentig procent van de markt in handen hebben, lopen hiermee vooruit op de landelijke invoering van een wet uit de Amerikaanse staat Californië. Die schrijft voor dat bij een bepaald niveau aan kankerverwekkende stoffen de waarschuwing moet worden geplaatst, zo meldt persbureau AP. Voor de Californische markt waren de recepten al aangepast.

De maker van Dr. Pepper paste de receptuur al eerder aan. De Amerikaanse Drank Associatie zegt dat de aangesloten frisdrankfabrikanten karamel als kleurstof zullen blijven gebruiken. De hoeveelheid is alleen teruggebracht om aan de nieuwe eisen te voldoen, zo meldt een zegsman van de brancheorganisatie:

“Consumenten zullen geen verschil merken. Ook hoeven zij zich geen enkele zorg te maken over hun gezondheid.”

Coca Cola trekt overigens de claim in twijfel dat de stof in frisdranken kankerverwekkend is. “Er is alleen bewezen dat het kankerverwekkend is bij ratten”, stelt een zegsman.

Volgens de fabrikant moeten consumenten meer dan duizend blikjes op een dag cola drinken voordat ze de aangeraden maximale dosis van de omstreden kleurstof binnenkrijgen. Het etiket wordt toch aangepast, omdat het bedrijf geen ‘wetenschappelijk niet bewezen waarschuwing’ op de verpakking wil hebben.

Volgens Europese autoriteit is Amerikaanse norm ‘overtrokken’

Stephan Peters, Specialist Voedselveiligheid van het Voedingscentrum geeft aan dat de hoeveelheid karamel in cola, de kleurstof die volgens die volgens Amerikaanse wetgevers kankerverwekkende stoffen bevat, een “verwaarloosbaar risico” vormt voor de gezondheid van gebruikers. De ‘Acceptabele Dagelijkse Inname’ (ADI) die in Europa gehanteerd wordt is volgens Peters een jaar geleden nog herzien door de European Food Safety Authority (EFSA):

“De EFSA stelt dat het in haar recente onderzoek rekening heeft gehouden met de mogelijke gezondheidsrisico’s van stoffen die ontstaan bij het maken van karamel. De autoriteit zag geen reden om de eerder vastgestelde ADI te wijzigen, omdat het gezondheidsrisico dat de kleurstof oplevert voor de consument verwaarloosbaar is. Volgens de autoriteit is de norm die in de VS is vastgesteld ver overtrokken, en hoeven consumenten zich geen zorgen te maken.”

    • Annemarie Coevert