Podiumkunst: 30 pct ontslag

In de podiumkunsten zal 30 tot 40 procent van de medewerkers zijn baan verliezen met ingang van 1 januari 2013. Dat verwachten branchevereniging NAPK voor de podiumkunsten en vakbond FNV KIEM, die de belangen behartigt van werknemers en zelfstandigen in de creatieve sector.

In een brief aan staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) stellen ze dat hij de financiële gevolgen moet opvangen van de ontslaggolf die de podiumkunsten gaat treffen. De sociale partners hebben de ministeries van OCW en van Sociale Zaken een ontwerp sociaal plan theater en dans gestuurd.

Zijlstra wil jaarlijks 200 miljoen bezuinigen en ook veel gemeenten en provincies korten op kunst en cultuur. Lineke Burghout, hoofd werkgeverszaken van de NAPK, vindt dat er met name voor degenen in de dans- en theaterorganisaties die hun baan verliezen meer geld beschikbaar moet komen voor sociale voorzieningen waaronder „een fatsoenlijk budget voor scholing en begeleiding van werk naar werk”.

Het ministerie van OCW heeft eind vorig jaar 138 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opvangen van de gevolgen van de bezuinigingen op de podiumkunsten. „Dat geld gaat voornamelijk naar de orkesten”, aldus Pepijn ten Kate, bestuurder FNV KIEM. „Voor theater en dans blijft er bijna niets over. Terwijl we het toch hebben over ongeveer 800 ontslagen.”

Eind deze maand start een zogeheten mobiliteitscentrum van de NAPK, dat ontslagen kunstenaars op weg naar een andere baan moet helpen.