Oppositie Syrië 'teleurgesteld' over Annan

Syrische oppositiepolitici hebben vandaag de oproep van bemiddelaar Kofi Annan afgewezen tot een dialoog met de regering.

Annan, vorige maand benoemd als speciale afgezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, probeert een einde te maken aan het geweld in Syrië en een politieke oplossing te bereiken. Hij reist volgens plan morgen naar Damascus, waar hij president Bashar al-Assad zal ontmoeten.

Burhan Ghalioun, leider van de Syrische Nationale Raad (SNC) zei dat Annans uitspraken „teleurstellend” zijn en „niet veel hoop geven aan het volk in Syrië dat elke dag wordt afgeslacht”. De SNC, de grootste, maar intern verdeelde Syrische oppositieorganisatie, eist het vertrek van het regime en wil onder geen beding ermee praten.

Annan zei gisteren te hopen dat „niemand er serieus over denkt in deze situatie geweld te gebruiken. Ik denk dat een verdere militarisering de situatie erger maakt.”

Saoedi-Arabië en Qatar roepen op tot wapenleveranties aan het Vrije Syrische Leger, een verzameling lichtgewapende brigades die her en der in het land slag leveren tegen het regeringsleger. Volgens verscheidene berichten leveren ze ook al wapens. Maar westerse landen zijn daarvan vooralsnog geen voorstander, onder andere omdat onduidelijk is of die wapens niet bij extremisten zouden terechtkomen.

Volgens Ghalioun zal het niet lukken een politieke oplossing te bereiken als diplomatieke inspanningen niet worden begeleid door gewapende druk op het regime. Hij zei bang te zijn dat Annan „een maand of twee aan zinloze bemiddelingsinspanningen gaat verspillen”.

Het Vrije Syrische Leger (FSA) en een concurrerende gewapende rebellengroep meldden gisteren dat nog eens vier hoge legerofficieren naar het verzet zijn overgelopen. De twee groepen, het FSA en de Militaire Raad, claimden beide dat de vier brigade-generaals hun kant hadden gekozen. Brigade-generaal is de op vier na hoogste rang in het Syrische leger. Twee dagen geleden maakte de eerste hoge civiele functionaris, een onderminister van Oliezaken, zijn overlopen naar de oppositie bekend.

Oppositie-activisten meldden dat het regeringsleger vandaag in het offensief is gegaan tegen vier dorpen in de noordwestelijke provincie Idlib. (AFP, AP, Reuters)