Opnieuw vier Syrische regeringsfunctionarissen overgelopen

Na de onderminister Abdo Hussameldin hebben gisteravond vier brigadegeneraals van het Syrische regeringsleger zich afgekeerd van president Bashar al-Assad.

Drie van de generaals zijn inmiddels naar een kamp voor deserteurs vlak over de grens in Turkije gevlucht, zo meldt persbureau AFP vanochtend. Volgens het Vrije Syrische Leger (FSA) zijn nu in totaal zeven regeringsfunctionaris overgelopen naar de tegenstanders van de huidige president met behulp van oppositieleden.

De regeringstroepen van Assad hebben volgens de VN al zeker 7.500 mensen gedood sinds de opstand een jaar geleden begon. Het rode Kruis probeert al dagen toegang te krijgen tot het epicentrum van de opstand, de stad Homs. Woensdag kregen hulpverleners drie kwartier toegang tot de stad.

Hussameldin, de hooggeplaatste regeringsfunctionaris die zich tot dusver afkeerde van Assad, werd volgens Reuters ooit door de president zelf aangesteld en hield zijn functie als onderminister over aan een regeringsbesluit in 2009. Volgens Hussameldin staat de economie van Syrië ‘op het punt van instorten’.