Nu even geen tijd voor vriendschap

FC Twente won met 1-0 van ‘grote broer’ Schalke 04. Tussen beide clubs bestaan innige banden.

Schalke 04's Joel Matip tackles Twente Enschede's Luuk de Jong (L) during their Europa League round of 16 soccer match in Enschede March 8, 2012. REUTERS/Ina Fassbender (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Redacteur Voetbal

Enschede. De sfeer is regelmatig grimmig in het centrum van Enschede als FC Twente een Europese thuiswedstrijd speelt. Maar als Schalke 04 op bezoek komt kunnen de ordehandhavers duimendraaien. Op de Oude Markt heerste gistermiddag totale ontspannenheid in aanloop naar de eerste wedstrijd in de achtste finale van de Europa League tussen de twee bevriende clubs.

FC Twente won het duel gisteravond op volwassen wijze van de ‘grote broer’ uit het Ruhrgebied (1-0). Na de demonstratie in de competitie zondag tegen PSV (6-2) was het Enschedese zelfvertrouwen tot grote hoogte gestegen. Tegen een tegenvallend Schalke verzuimde Twente, dat met een man meer in het laatste half uur veel kansen creëerde, zich een riantere uitgangspositie te verschaffen voor de return in Duitsland volgende week. Luuk de Jong maakte na een makkelijk gegeven strafschop het enige doelpunt na een uur spelen.

De Duitsers mochten zich over dat moment bestolen voelen. Maar net als drie seizoenen geleden, toen Schalke onder leiding van trainer Fred Rutten in Enschede verloor in de groepsfase van de UEFA Cup (voorloper van Europa League), volgde er na afloop weer een ovationeel applaus van de Duitse supporters voor de selectie van FC Twente. „Destijds stonden ze zelfs te klappen voor Twente terwijl ze er zelf uit lagen”, aldus Henny ten Vergert van de Schalke-supportersvereniging Blau und Weiss Enschede. „Dat zegt alles.”

Tussen de supporters van de Traditionsverein uit Gelsenkirchen en de regioclub uit Enschede bestaan innige banden. Ten Vergert gaat bijvoorbeeld al vanaf eind jaren zestig regelmatig ‘Auf Schalke’, zoals een bezoek aan de Duitse club heet.

„Dat begon klein, met een paar vrienden die kant op. Een beetje ouwehoeren met de supporters daar, dat klikte eigenlijk heel goed. Dan nodig je hen ook eens uit in Enschede, zo ontwikkelde zich dat. Nu gaan er wekelijks pendelbussen.”

Volgens Ten Vergert zou er gisteravond geen scheiding bestaan tussen de groepen fans in het stadion. Dat klopte niet helemaal, maar dat komt volgens stadionmanager Eugenio Porcu alleen omdat het technisch nog niet mogelijk is om in het nieuwste gedeelte van de Veste het hek tussen uit- en thuis supporters helemaal aan de kant te schuiven. „Dat willen we hier wel vaker gaan doen, en tegen Schalke was dat natuurlijk helemaal geen probleem geweest.”

Toen afgelopen zomer het dak instortte boven de nieuwbouw van het Twente-stadion stelde Schalke meteen voor hun thuishaven beschikbaar te stellen. Maar de verwevenheid gaat verder dan mooie gebaren en broederschap onder supporters. Nederlanders Youri Mulder, Niels Oude Kamphuis, Eddy Achterberg, Fred Rutten zijn spelers en trainers die beide clubs als werkgever hadden.

Maar de verschillen zijn immens. Die Königsblauen drongen met een omzet van ruim 200 miljoen euro vorig seizoen de Europese top-10 binnen van het jaarlijkse cluboverzicht van accountantsbureau Deloitte. Dat kwam ook door het behalen van de halve finale van de Champions League, waarin Schalke vorig jaar werd uitgeschakeld door Manchester United. FC Twente groeide onder voorzitterschap Joop Munsterman gestaag maar heeft nog steeds geen kwart van de omzet van de grote Duitse buur.

Toch was Schalke gisteren niet bij machte Twente pijn te doen. Na een kwartier in de tweede helft werd een struikelpartij van De Jong, die zichzelf omverschopte, beloond met een strafschop voor Twente. De ongelukkige Schalke-verdediger Joël Matip kreeg een rode kaart, omdat hij De Jong heel licht aantikte. De spits verzilverde zelf de strafschop waarmee Twente goede hoop heeft op een evenaring van de prestatie vorig jaar: kwartfinale van de Europa League.

‘Auf Schalke’ kan Twente het afmaken, maar met een fitte Klaas-Jan Huntelaar en 50.000 supporters achter de thuisploeg wacht de Enschedeërs nog een zware wedstrijd in Gelsenkirchen. Dan even geen tijd voor vriendschappen.

    • Bart Hinke