Napoleon overziet het slachtveld

Smoke fills the sky near the Column Vendome, with a Napoleon statue on top, as a fire broke out in an underground car park at the Place Vendome in Paris March 8, 2012. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: DISASTER CITYSCAPE)
Smoke fills the sky near the Column Vendome, with a Napoleon statue on top, as a fire broke out in an underground car park at the Place Vendome in Paris March 8, 2012. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: DISASTER CITYSCAPE) Reuters

Eind achttiende eeuw wilde deze man alleen op de hoogste paarden zitten. Bedienden die langer waren dan hij, duldde hij niet. En nu, 191 jaar na zijn dood, staat hij erbij zoals hem betaamd: hoog boven de rook – het slachtveld overziend.

Het beeld van Napoleon Bonaparte, op de door hem opgerichte Colonne Vendôme, staat in de rook van een grote brand in een parkeergarage bij Place Vendôme. Dit plein in het Eerste Arrondissement van Parijs staat bekend om zijn sjieke winkels en het dure Ritz hotel.

De brand brak gisteren uit op de tweede ondergrondse etage van de parkeergarage. Niemand zou gewond zijn geraakt, maar de brand was gisteravond nog niet onder controle – ruim negentig brandweermannen hadden moeite met de heftige rookontwikkeling. Een gebied van 400 meter rond de garage zou zijn afgezet en geëvacueerd. De schade van de brand loopt mogelijk in de miljoenen, gezien de dure auto’s die doorgaans in de garage staan geparkeerd.