Naar een zijspoor roetsjen

Linwood Barclay: Kijk niet weg. Vertaald door Nienke van der Meulen. Boekerij, 400 blz. € 19,95

Het is minder moeilijk om een intrigerend raadsel te presenteren dan om een verrassende oplossing te serveren. Kijk niet weg is zo’n thriller die tot op één derde zeer veelbelovend lijkt om daarna uiteen te rafelen tot een gemiddelde aflevering van een gemiddelde krimi, inclusief een lijk dat nog één keer opstaat. Jammer, omdat het begin aandoet als de start van een achtbaanrit waarvoor je bij het klimmen lekker gaat verzitten op het bankje van het karretje alvorens dit de omineuze helling zal afratelen op weg naar een kick van jewelste. In Kijk niet weg wordt het karretje echter zonder te roetsjen op een zijspoor geleid, waarna het begint te miezeren.

De sympathieke journalist David Harwood woont met zijn mooie en wat non-descripte vrouw Jan in het Amerikaanse slaapstadje Promise Falls. Tijdens een gezinsuitje met zoontje Ethan naar een pretparkverdwijnt de buggy met het zoontje. Grote paniek bij de ouders, maar de oplettende thrillerlezer is niet bijzonder van slag en kan een geeuw niet onderdrukken. Wie in een thriller met een kindje naar een pretpark gaat, sméékt om verdwijning, inclusief eenzaam wegdrijvend ballonnetje dat zojuist nog door de kinderknuistjes werd omklemd. Verbazingwekkend genoeg wordt de kleine Ethan vrijwel onmiddellijk nadat alarm is geslagen ongedeerd teruggevonden. Nog veel verbazingwekkender is dat vrouw Jan, die in de paniek om het kind even ontsnapt is aan de aandacht van zowel haar man als de lezer, vrijwel meteen hierna ook al spoorloos blijkt te zijn. Die zal ook wel dadelijk weer terecht zijn, denk je. Maar Jan blijft weg, ook tijdens de zoektocht van de langzaam in actie komende bewakers van het pretpark en de vergeefse telefonades. Dus wáár is ze en waarom? Dat ‘waarom’ blijkt rond pagina 200 zo suf dat het woede wekt. Wat wél goed is getroffen – een reden om Barclays volgende boek toch weer uit te proberen (zijn vorige Dicht bij huis was ook zeer geslaagd) – is de gefnuikte kameraadschap tussen David en Jan. Hoe heeft ze dit kunnen doen? Niet alleen hun liefde, maar bovenal hun vriendschap wordt gemeen verraden.

    • Robert Gooijer