Kortkolom economie

Kamp ontkent crisis in de kinderopvang

Rotterdam. Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) wijst de beschuldiging van de hand dat de bezuinigingen op de kinderopvang en een hogere eigen bijdrage van ouders, averechts zullen werken. Volgens Kamp blijft er voldoende budget over om de kinderopvang overeind te houden. De minister reageert daarmee op twee onderzoeken die de FNV gisteren publiceerde. Die zeggen dat 90 procent van de werknemers een afname van het aantal kinderen ziet. En 60 procent van deze groep vreest werkloos te worden. Van de 700 ondervraagde ouders zegt 65 procent minder gebruik te zullen maken van kinderopvang. Volgens Kamp kan het gebeuren dat ouders onderzoeken of ze de combinatie van werk en kinderopvang anders gaan organiseren. (NRC)

Boete voor Homburg na ‘marktmanipulatie’

Rotterdam. Oprichter en voormalige bestuurder van Homburg Invest, Richard Homburg, heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd gekregen van 96.000 euro wegens marktmanipulatie. Homburg heeft volgens de AFM onjuiste informatie verspreid tijdens een uitzending van het televisieprogramma Business Class van Harry Mens. Homburg meldde daar in juni 2009 dat voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering positief nieuws naar buiten zou worden gebracht. De beurskoers van Homburg Invest ging daarop met 38 procent omhoog. Volgens de AFM had Homburg echter moeten vermoeden dat de informatie negatief zou worden ontvangen, omdat ook bekend werd gemaakt dat er geen dividend zou worden uitgekeerd. Na dat nieuws daalde de koers van Homburg Invest naar onder het niveau van voor het optreden in Business Class. (Novum)

Ballast Nedam boekt hogere winst in 2012

Rotterdam. Ballast Nedam heeft afgelopen jaar een hogere nettowinst geboekt. Het bouwbedrijf meldt vrijdag een nettowinst van 9 miljoen euro, tegen 7 miljoen euro in 2010. Het resultaat is iets lager dan verwacht. Vooral de vastgoedontwikkeling, de infra-regiobedrijven en de prefab-bedrijven hadden last van de slechte marktomstandigheden. De omzet bleef afgelopen jaar stabiel op 1,4 miljard euro. Voor 2012 verwacht de onderneming dat de resultaten ongeveer gelijk zullen blijven, ondanks verder verslechterende marktomstandigheden. (Novum)

CNV tegen bod schoonmaakbedrijven

Rotterdam. Een grote meerderheid van de CNV-leden in de schoonmaakbranche heeft het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe CAO verworpen. De leden van FNV Bondgenoten stemden al eerder tegen. De CNV-leden wezen het bod af vanwege de koppeling van de lonen aan de pensioenpremies en het uitblijven van maatregelen om de werkdruk te verlagen. Daarnaast ontbreekt een betere regeling voor doorbetaling bij ziekte. CNV-bestuurder Kamperbeek heeft in een brief aan de werkgevers aangegeven onder welke voorwaarden de CNV wel akkoord gaat. (NRC)

Bol.com nu ook in babyspullen

Rotterdam Internetwinkel bol.com heeft vandaag een babywinkel geopend. Naar eigen zeggen de grootste in Nederland. Het bedrijf verkoopt ruim 5.000 babyartikelen, van babyvoeding tot buggy’s. Directeur Daniël Ropers van bol.com noemde de nieuwe activiteit van de internetwinkel vanochtend een „waardevolle toevoeging aan onze winkel”. Naast boeken en entertainment, verkoopt bol.com inmiddels ook witgoed en speelgoed. Vorige week werd bekend dat Albert Heijn bol.com gaat overnemen .(NRC)