Kony-video is trending maar ook omstreden

Met een gelikte film op internet pleit een organisatie uit de VS voor arrestatie van krijgsheer Joseph Kony. ‘Spelshow-achtig’ en willekeurig, zeggen critici.

Een video die oproept om de Oegandese krijgsheer Joseph Kony te arresteren, is een grote hit op internet. Maar er is ook veel kritiek op de makers.

Kony2012, zoals de half uur durende film heet, is het werk van van de Amerikaanse organisatie Invisible Children. De film werd drie dagen geleden online gezet en is al dertig miljoen keer bekeken op YouTube en twaalf miljoen keer op Vimeo.

De gelikte, Hollywood-achtige documentaire vertelt het verhaal van een Oegandese jongen wiens broer vermoord is door Kony’s Verzetsleger van de Heer (LRA). Het doel van de makers is om Kony beroemd te maken, „niet om hem te verheerlijken, maar om steun te vinden voor zijn arrestatie en een precedent te scheppen voor internationale gerechtigheid”.

Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, vertelt in de film hoe belangrijk dit is. Kony is in 2005 door het Strafhof aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Het succes van de film is te danken aan een uitgekiende mediacampagne. Verschillende beroemde acteurs en popsterren, zoals P. Diddy en Rihanna, hebben publiekelijk hun steun voor de zaak uitgesproken. „Trust me, you NEED to know about this! #1LOVE”, twitterde Rihanna.

Veel critici vinden dat de film een te simplistisch beeld schetst van het conflict en vragen zich af waarom Invisible Children juist nu aandacht vraagt voor Kony. Zijn rebellengroep is nog een relatief klein probleem in Centraal-Afrika. Kony heeft naar schatting niet meer dan enkele honderden strijders, die door Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan zwerven en de bevolking terroriseren.

Maar de jonge activisten van Invisible Children bleven de kwestie de afgelopen jaren aankaarten, wat er mede toe heeft geleid dat de Amerikaanse regering vorig jaar 100 militaire adviseurs naar Oeganda stuurde om te helpen bij de opsporing.

„Het echte gevaar van de spelshow-achtige ‘pornografie van geweld’ die Invisible Children zo aantrekkelijk maakt, is dat het een gevaarlijke greep heeft op beleidsmakers in Washington”, schreef de Oegandese journalist Angelo Izama op het blog African Arguments.

De film Kony2012 staat op http://nrch.nl/7f4