Kijken: Lord of the Rings in de ban van statiegeld

Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu vindt het mooi geweest: weg met dat statiegeld. Daar is de Stichting Ons Statiegeld (SOS) het niet mee eens. Als tegengeluid maakten ze een voor de campagne Een Echte Held Kiest Statiegeld een filmpje waarin ‘Froddo’ in de ban is van statiegeld.

Lord of the Rings in de ban van statiegeld. Deze persiflage is onderdeel van de campagne 'Een Echte Held Kiest Statiegeld', van de Stichting Ons Statiegeld (SOS), dat het statiegeld wil behouden. Beeld: screenshot Youtube.com

Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu vindt het mooi geweest: weg met dat statiegeld. Daar is de Stichting Ons Statiegeld (SOS) het niet mee eens. Als tegengeluid maakten ze een voor de campagne Een Echte Held Kiest Statiegeld een filmpje waarin ‘Froddo’ in de ban is van statiegeld.

In het voorstel van Atsma, waarmee de Tweede Kamer afgelopen woensdag instemde, staat dat statiegeld op flessen van anderhalve liter vanaf 1 januari 2014 niet meer verplicht is. De afschaffing zou volgens Nederlandse bedrijven kostenbesparend zijn, en Atsma vertrouwt erop dat burgers hun flessen toch wel terugbrengen.

In de versie van SOS, waarin ze de epische trilogie The Lord of the Rings van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien op de hak nemen, moet ‘Froddo’ na een goed feestje zijn gouden flesje naar ‘Mount Dump’ (Troepberg) brengen om het eens en voor altijd te vernietigen:

“Het was een goed feestje, daar in de Gouw. Maar Froddo stuit op een fles met bijzondere krachten waar hij vanaf moet geraken. Gaat hij er, met Gandolfs advies, in slagen om de fles te vernietigen, of is het om iets anders te doen?”

Bekijk de persiflage op The Lord of the Rings:

De campagne om statiegeld te behouden is een initiatief vanuit de milieubeweging, afvalbedrijven en gemeenten en wil dat er ook statiegeld komt op kleine flesjes:

“Statiegeld wordt afgeschaft, zegt staatssecretaris Atsma. Maar het is nog niet zover. Met uw hulp overtuigen we de politiek dat statiegeld moet blijven, en dat het ook moet worden geheven op kleine flesjes. Zo houden we het milieu schoon en gaat Nederland beter recyclen.”