Je bent gewoon een ganzerik, jij!

Wat de drie puntjes zijn voor Céline, is het uitroepteken voor Nikolaj Gogol in Hoe Ivan Ivanovitsj ruzie kreeg met Ivan Nikiforovitsj (Van Oorschot, € 7,50). Om de haverklap staat er eentje. Soms hebben zelfs drie of vier zinnen achter elkaar een uitroepteken. Hoe Ivan Ivanovitsj etc. is dan ook een heftig verhaal over een 19de-eeuwse ontvriending. Zoals zo vaak bij ruzies gaat die van de twee Ivans over iets onbenulligs. De ene Ivan maakt de andere Ivan uit voor ‘ganzerik’, wat in het 19de-eeuwse Rusland heel erg scheen te zijn. Escalatie volgt. Ganzenhokken worden gebouwd en gesloopt en uiteindelijk dienen de Ivans bij de plaatselijke rechtbank rekesten in waarin ze gerechtelijke vervolging van elkaar eisen. Ondanks de heftigheid is Gogols verhaal, uitgebracht als opwarmertje voor de nieuwe grote Gogol-vertaling die in mei verschijnt, luchtig en vermakelijk en in tegenspraak met de laatste zin van het verhaal, met een uitroepteken uiteraard: ‘Het is een treurige boel hier op aarde, heren!’