Indiase cricketheld stopt

Zestien jaar lang stond hij bekend als ‘de muur’, de batsman met het engelengeduld, de redder des vaderlands. Rahul Dravid (39) stopt als international.

Dravid stond, met de nog grotere held Sachin Tendulkar, aan de basis van de Indiase bloeiperiode in het cricket. De welbespraakte, bescheiden Dravid was één van de laatste voorbeelden van de gentlemancricketer – bijna Brits. Geen onvertogen woord.

In zijn lange carrière brak Dravid een enorme hoeveelheid records, maar hij bleef in de schaduw van Tendulkar. Dravid scoorde in zijn 164 testmatches 13.288 runs, meer dan wie ook in de 135-jarige historie van testmatches. Op één na: Sachin Tendulkar.

Tendulkar had een goddelijke status, maar teamspeler Dravid was waardevoller. Minder flamboyant, maar met een klassieke, onberispelijke battingtechniek trok hij zijn ploeg talloze keren uit het moeras. Aan die onverzettelijkheid dankte hij zijn bijnaam The Wall.

Van de unieke Indiase cricketgeneratie zijn er twee over: VVS Laxman (37) en Tendulkar (38). De roep om verjonging is groot. Dravid geeft er gehoor aan. Maar een afscheid van Tendulkar, die in 1989 op zestienjarige leeftijd debuteerde in de nationale ploeg? India moet er niet aan denken.