'Iedereen die er anders uitziet' doel moorden in Irak

Vanuit Irak wordt een nieuwe moordcampagne gemeld tegen homoseksuelen en punkers. „Wie vermoordt onze kinderen?”

Iraakse media en mensenrechtenorganisaties melden een nieuwe golf van moorden op homoseksuelen en emo’s, een punk-subcultuur afgeleid van het woord emotioneel. De daders zouden leden van shi’itische milities zijn, net zoals bij een eerdere golf van moorden die zomer 2009 in het nieuws kwam.

Mannen en vrouwen die voor homoseksueel of emo worden aangezien worden gefolterd, met betonnen blokken doodgeslagen, van gebouwen afgeduwd of in stukken gesneden, berichten onder andere de Organisatie van Vrijheid voor Vrouwen in Irak en de homo-belangen organisatie Iraqi LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).

De campagne begon ruim een maand geleden en zou alleen al in Bagdad zeker 45 mensen het leven hebben gekost. Het Iraakse televisiestation Al-Sharqiya meldt een totaal van 90 doden, merendeels jongeren. „Wie vermoordt onze kinderen?” vraagt het Iraakse webportaal Sawt al-Irak (Stem van Irak).

De islam verbiedt homoseksualiteit en in veel Midden-Oosterse landen zijn homoseksuele contacten strafbaar, in sommige landen met de dood. Maar in Irak is de situatie volgens een rapport van Human Rights Watch in 2009 veel erger dan elders omdat wapens vrij voorhanden zijn en met name shi’itische milities niet aarzelen ze te gebruiken.

In Sadr City, de uitgestrekte arme wijk in Bagdad waar het Leger van de Mahdi van de populistische geestelijke Muqtada Sadr en afsplitsingen hun bolwerk hebben, en andere shi’itische buurten zijn volgens de berichten lijsten aangeplakt met namen en adressen van mensen onder de leus ‘Zuiver de Obscenen en Overspeligen weg’. Ook in de zuidelijke shi’itische stad Basra wordt zo’n campagne gemeld. Sadrs aanhangwerd voor de moorden van 2009 en verantwoordelijk gesteld.

Scott Long, die in 2009 voor Human Rights Watch in Irak onderzoek deed naar de toenmalige homomoorden, wijst erop dat de nieuwe campagne feitelijk tegen iedereen is gericht die afwijkt van de geldende man-vrouw-normen. „Mensen die er anders uitzien”, dus ook punkers, schrijft hij op zijn blog A Paper Bird, van wie met name emo’s in het schootsveld zijn gekomen.

Long citeert vandaag een communiqué van de gemeentepolitie van het ministerie van Binnenlandse Zaken over „het fenomeen van ‘Emo’ of Satanisten”, jongeren met „vreemde, nauwe kleren met schedel-achtige versierselen”. Het ministerie had geconstateerd dat dit fenomeen oprukte en had nu „officiële toestemming hen te elimineren”.

Long wijst op berichten dat de politie hetzij meedoet aan de moorden of ten minste een oogje dichtknijpt. De politie is in de afgelopen jaar zwaar geïnfiltreerd door shi’itische milities. Zelf meldt de politie dat het om ‘gewone’ moorden gaat.