Helpt kauwgum tegen een slechte adem?

Weer een kauwgumvraag van de redactie van nrc.next: helpt kauwgum tegen een slechte adem?

Meestal ontstaat een slechte adem na het eten van geurend voedsel. Maar er zijn ook mensen die er altijd last van hebben. Tandarts en parodontoloog Edwin Winkel heeft in Amsterdam en op het Universitair Medisch Centrum Groningen een speciaal spreekuur voor mensen met een slechte adem. Hij schat dat zo’n 10 procent van de Nederlanders permanent last heeft van halitose – zoals tandartsen de slechte adem noemen.

Zo ontstaat een slechte adem: bacteriën in de mond breken eiwitten in het voedsel en speeksel af. Tijdens dit proces komen er zwavelgassen vrij. Die verspreiden een nare geur, vertelt mondhygiëniste Colette van de Ven. Zij is aangesloten bij Samenwerkende Tandartsen Nederland. Hoe meer bacteriën, hoe sterker de geur. Maar ook ontstoken tandvlees en vuil dat zich achter op de tong ophoopt, zorgen voor een slechte adem.

Veel mensen weten niet dat ze uit hun mond stinken. Ze ruiken het luchtje niet. Ze zijn eraan gewend, legt tandarts Winkel uit. Anderzijds hoef je niet uit je mond te stinken wanneer je een bepaalde smaak in je mond hebt.

Nu de hamvraag: helpt kauwgum tegen een slechte adem? „Nee, kauwgum maskeert de nare geur slechts vijf tot zeven minuten.”

Dus wat te doen? Poetsen, zegt mondhygiëniste Van de Ven. Zeker twee keer per dag. „Daarnaast is het belangrijk om je tong en tandvlees schoon te houden, met tongschrapers en flosdraad.”

Toch is kauwgum niet nutteloos als het gaat om mondhygiëne, zegt tandarts en universitair docent Erwin Berkhout. Sommige bacteriën zetten suiker om in zuren. Zo krijg je gaatjes in je tanden. Bij het kauwen van kauwgum maakt je lichaam meer speeksel aan en dat is goed: het neutraliseert de zuren. „Het is wel belangrijk om suikervrije kauwgum te kauwen.”

Het Amerikaanse bedrijf Wrigley fabriceerde in 2006 kauwgum met metaalzouten. Die zouden geurende gassen afbreken. En, werkt het? Daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl