Helpt elkaar, eet Italiaanse waar

Kunnen wij nog iets doen om de euro te redden? Ja, venkel eten uit Italië. Dat moeten we wel deze maand nog doen, want vanaf april ligt de import stil tot de herfst. In die tussentijd moeten we het doen met eigen venkel, eerst uit glastuinbouw en vanaf de zomer van de volle grond. Maar daar helpen we de Italianen niet mee.

Venkel is een tikje veeleisend. Het mag niet te warm zijn, maar zeker ook niet te koud. Aan droogte heeft hij een broertje dood, maar het mag weer niet te nat zijn. Het zuidelijke klimaat in herfst en winter bevalt hem meestal wel. De Italiaanse zomers zijn de venkel te warm.

Italianen zijn grootverbruikers van venkel. Ze eten per persoon zeven kilo per jaar, terwijl wij Nederlanders een onsje naar binnen werken.

Vanouds krijgt venkel allerlei heilzame eigenschappen toegekend. Zo zou je er van afvallen. Toch is het sterke punt van venkel vooral de subtiele anijssmaak. Bij het koken gaat daarvan wat verloren, daarom wordt in het recept de smaak opgehaald met steranijs en een scheutje Pernod.

Schil de sjalotjes en snijd ze in ringen. Pel de knoflook.

Haal de groene takjes van de venkelknollen en bewaar die voor de garnering. Zit er geen bruikbaar groen aan de venkelknollen, garneer de soep dan met smalle ringetjes bosui.

Snijd de venkelknollen in grove stukken. Houd een paar stukken achter en snijd die in regelmatige stukjes. Ook de stukken stengel lenen zich daarvoor.

Verhit de olie in een soeppan. Fruit de sjalotringen in een paar minuten glazig. Houd ze in de gaten, ze mogen niet bruin kleuren.

Voeg de stukken venkelknol en de teentjes knoflook toe. Laat ze op een laag vuur een minuut of tien zweten. Let ook nu op dat ze geen kleur krijgen.

Blus af met Pernod. Laat de alcohol verdampen. Giet de bouillon in de pan. Laat de venkel met de steranijs, met het deksel op de pan, op een laag vuur zachtjes trekken en helemaal zacht worden.

Verwijder de steranijs en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Zeef de soep en laat hem zo nodig nog wat inkoken tot iets minder dan een liter. Voeg de slagroom toe. Breng de soep verder op smaak met zout en witte peper. Wees voorzichtig met zout, er komt ook nog wat gorgonzola in de soep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes pruttelen.

Blancheer ondertussen de achtergehouden stukjes venkel, een minuut in kokend water en daarna even onder koud stromend water. Verbrokkel de gorgonzola. Breek de pecannoten in stukken.

Schenk de soep in voorverwarmde borden. Verdeel de stukjes venkel, de gorgonzola en de pecannoten over de borden. Garneer de soep met een fris takje venkelgroen. Als dat de euro geen goed gaat doen.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Joep Habets