Hebben de schuldeisers Griekenland overeind gehouden?

De vlag kon gisteravond al uit in Griekenland. Om negen uur verliep de deadline voor de schuldsanering van het land. De officiële resultaten worden vanmiddag bekendgemaakt. Griekse ambtenaren lieten gisteravond aan persbureau Reuters weten dat het er uitstekend uitzag. Ruim driekwart van de schuldeisers was akkoord gegaan met het voorstel van de Griekse overheid om oud schuldpapier om te ruilen voor nieuw. Dat nieuwe schuldpapier heeft een lagere waarde, een langere looptijd en lagere rente. Zo raakt Griekenland in één klap bijna 100 miljard euro van een schuld van 206 miljard euro kwijt. De operatie is bedoeld om het land overeind te houden en de staatsschuld te verlagen.

1 Waarom schelden schuldeisers vrijwillig een flink deel van hun lening kwijt?

Omdat de kans heel klein is dat ze het hele bedrag ooit nog terugkrijgen. Liever iets dan niets. Het geld van Griekenland is op, terwijl het volgende week twee obligatieleningen ter waarde van 14,5 miljard euro moet aflossen. Het land wordt overeind gehouden met leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden via het Europees steunfonds. Recent hebben zij ingestemd met een nieuw steunpakket aan Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Griekenland krijgt deze lening pas als de schuldsanering is geslaagd.

2 Wat als de actie mislukt?

De financiële markten en politici vrezen dan een faillissement van Griekenland. De gevolgen daarvan voor Europa kan niemand voorspellen. De verwachting is dat Griekenland bij een faillissement alsnog uit de euro verdwijnt. En volgens analisten zullen de eurolanden vervolgens alles in het werk moeten stellen om andere Europese probleemlanden met torenhoge schulden – zoals Italië – overeind te houden. Volgens de internationale koepelorganisatie van financiële instellingen IIF kan de schade voor eurolanden en banken oplopen tot 1.000 miljard euro.

3 Gaat het lukken?

Daar leek het gisteravond al wel op. Het plan gaat door als tweederde van de schuldeisers meedoet. Het IIF liet woensdag weten dat obligatiehouders die in totaal 84 miljard euro aan Grieks schuldpapier in bezit hebben, bereid zijn om om te wisselen. Dat betekent 40,8 procent op het totaal van de 206 miljard euro schuld die Griekenland wil omzetten.

4 Is Griekenland dan gered?

Als deze wisseloperatie van obligaties lukt en het land voert alle bezuinigingsoperaties uit zoals afgesproken, dan hoopt Griekenland in 2020 op een staatsschuld van 120 procent van het bruto binnenlands product uit te komen. Dat is nog steeds hoog. Analisten benadrukken ook dat Griekenland alleen echt uit de problemen kan komen als de economie van het land gaat groeien. Anders heeft Griekenland over een poosje hetzelfde probleem: geen geld om schulden af te lossen. Maar op korte termijn is de kans op economische groei niet zo groot.