‘Grootste demonstratie Bahrein tegen regime sinds maanden’

Caption: Followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr burn posters depicting the Royal Family of Bahrain during a demonstration in Baghdad, Iraq, Friday, March 9, 2012. Iraqi Shiite Muslims demonstrated Friday against the king of Bahrain, demanding that he be banned from attending this month's Arab League summit meeting in Baghdad for what they called "bloodshed" he caused in the uprising against his tiny Sunni monarchy. (AP Photo/Hadi Mizban) Aanhangers van de Iraakse geestelijke Muqtada al-Sadr demonstreren in Bagdad tegen het regime van de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Foto AP / Hadi Mizban

Bij de grootste demonstratie de hoofdstad van Bahrein, Manama, in bijna een jaar tijd gingen tienduizenden mensen de straat tegen het bewind van koning Hamad bin Isa Al Khalifa.

Hiermee wordt geprobeerd de, volgens de leiders voornamelijk shi’itische, opstand tegen de sunnitische monarchie van de Golfstaat nieuw leven in te blazen. Sinds vorig jaar maart worden demonstraties hard neergeslagen en onderdrukt.

Sommige oppositieleiders telden vandaag tot wel honderdduizend deelnemers aan de kilometerslange protestmars in de hoofdstad Manamah. Klopt dat getal, dan is de mars een van de grootste betogingen sinds ontevreden burgers in februari vorig jaar de straat opgingen, schrijft persbureau AP. Sinds de opstand tegen het bewind in het oliestaatje uitbrak zijn zeker 45 mensen omgekomen.

Bekijk hieronder de indrukwekkende reportage ‘Shouting in the dark’ van Al Jazeera over het gewelddadige optreden van het Bahreinse regime in de periode maart-augustus 2011.

Ook vandaag versperden veiligheidstroepen met traangas de weg naar het zwaarbewaakte Parelplein. Dit was het kloppende hart van de opstand tot de politie het vorig jaar met harde hand schoonveegde en afbrak. Het merendeel van de mensenmenigte trok echter in alle rust over een belangrijke hoofdweg door de hoofdstad Manamah.

De oppositie schreef de protestmars uit om de regering te tonen dat zij aan vastberadenheid en kracht niets heeft ingeboet. De regering beweerde, met een schuin oog naar de Formule 1-race die volgende maand in het oliestaatje plaatsvindt, dat de protestbeweging was geluwd. Zo hoopt zij te voorkomen dat de lucratieve race net als vorig jaar wordt geschrapt.

De regering hoopte met een mengeling van welwillendheid en brute kracht de oppositie de wind uit de zeilen te nemen, schrijft AP. Maar de betogers nemen geen genoegen met kleine concessies als de uitbreiding van de bevoegdheden van het parlement. Zij eisen dat de soennitische bestuurselite het recht wordt ontnomen de premier en andere bestuurders aan te stellen.

Weinig veranderd afgelopen jaar ondanks protesten

Onder druk van internationale mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties besloten de Bahreinse autoriteiten eind vorig jaar onder andere een onafhankelijk onderzoek, gefinancierd en gefaciliteerd door het Bahreinse regime, in naar het gebruik van geweld door de veiligheidsdiensten.

Daarin werd geconcludeerd dat de autoriteiten inderdaad marteling en excessief geweld hadden gebruikt tegen gevangen genomen demonstranten. Toch is er nog maar weinig veranderd in het land, zei NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants eind december:

“De oppositie is in maart geheel onderdrukt en neergeslagen. Een periode van repressie volgde en dat heeft weer geleid tot meer demonstraties van shi’ieten. Door deze morrende meerderheid werd de koning gedwongen om iets toe te geven. Hij deed dat in de vorm van het onafhankelijke onderzoek. Dat rapport kan nu een uitgangspunt zijn voor hervormingen en democratisering, waar de shi’ieten van kunnen profiteren. De koning is vrij progressief, maar hij heeft ook te maken met tegenstand binnen zijn bewind. Zijn oom Khalifa bin Salman al-Khalifa, die sinds de onafhankelijkheid in 1971 premier is, wil geen hervormingen. Er is sinds het massaprotest wel iets gebeurd in Bahrein. Zo zijn er wat mensen vrijgelaten en kregen een paar ambtenaren die meededen aan de demonstraties hun baan terug. Maar het is allemaal nog zeer beperkt. De demonstraties gaan ondertussen door. Op dit moment kun je niet zeggen dat er een oplossing in zicht is. Het lijkt meer op een impasse. Er zijn weinig concrete stappen gezet en de oppositie gelooft er niet in.”

Al sinds de jaren negentig eist de shi’itische meerderheid (ruwweg zeventig procent van de bevolking) meer rechten. Zij klagen dat zij worden benadeeld en dat hoge ambten voor hen gesloten blijven. Vandaag kreeg de bevolkingsgroep morele steun van Iraakse geloofsgenoten. Ongeveer tweeduizend Iraakse shi’ieten riepen in de hoofdstad Bagdad op de koning van Bahrein de toegang te ontzeggen tot de top van de Arabische Liga die daar later deze maand plaatsvindt.