Geklets met rimpelloze vriendinnen

Vijf vrouwen van in de zestig komen een weekend samen in een Twents landhuis. Ze halen herinneringen op aan hun studietijd. Hoofdpersoon is Franny, museumdirecteur. Zij heeft net als Rudi Wester Frans gestudeerd. Zij hoopt materiaal te verzamelen voor ‘Het Boek’ dat zij wil schrijven over de vriendinnenclub. Het lijkt erop dat wij met Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu (De Arbeiderspers, € 17,95) dat Boek ook al meteen in handen hebben. Hebben deze vijf (volgens Wester) zelfbewuste, goedverdienende, nauwelijks gerimpelde vriendinnen met hun chique mantelpakjes, doordachte kapsels en modieuze leesbrillen iets te melden? Nee. Komt de vriendschap goed uit de verf? Ook dat niet. In haar debuut stort Wester flink wat dooddoeners over ons uit. De vrouwen kakelen er op los, over gelijkheidsidealen en de pil, waterkanonnen en politiepaarden, politiek en pensioen. Om aan het oeverloze geklets nog zoiets als een plot mee te geven, wordt er al vanaf het begin gezinspeeld op spannende onthullingen die een van de dames gaat doen. Maar ook deze onthullingen (iets met abortus en seks) zijn niet erg opwindend. En zo sleept deze vriendinnengeschiedenis zich voort, tot en met de laatste, geheel verzorgde lunch.

De Boekenweek wordt gehouden van 14 t/m 24 maart.