Geen blote borsten meer op voorpagina Bild

Groot nieuws bij Bild Zeitung: het boulevardblad schaft z’n covergirls af, de dames met blote borsten die door de week steevast op de voorpagina van deze grootste krant van Duitsland stonden. Vandaag neemt de redactie met inzet van de Poolse blondine Eva afscheid van dit vermeend zinnenprikkelende fenomeen: Adieu, Seite-1-Girl!

Deze hoofdredactionele beslissing kan zonder overdrijving een doorbraak worden genoemd. Bijna 28 jaar lang, sinds eind maart 1984, heeft Bild consequent half blote meisjes op de voorpagina gezet. Het zijn er sindsdien meer dan vijfduizend geweest.

Daarvoor gebeurde het ook wel, maar incidenteel. De jonge vrouwen, meestal van Duitse maar vaak ook van Engelse of Oost-Europese afkomst, stonden op de onderste helft van de krant. Het waren opvallend genoeg geen professionele modellen, maar gewone meisjes, vaak uit Duitse provincieplaatsen.

Op de zaterdag werd hun plek op de voorpagina ingenomen door een dier dat vertedering of verbazing wekt. Door de week moest de covergirl vooral mannelijke lezers verleiden tot het kopen van de krant. In het weekend waren blote borsten ongewenst. Vrouwen namen er bij het ontbijt aanstoot aan en zagen liever een poezenmoeder die puppies zoogt.

Volgens de hoofdredactie van Bild hebben uiteindelijk de vrouwelijke lezers – „ook in onze lezersraad” – de doorslag gegeven. De definitieve beslissing is gisteren genomen, op internationale vrouwendag. Toen werd de krant alleen door mannen gemaakt. De vrouwelijke collega’s hadden vrij gekregen. Maar, schrijft Bild vandaag onder een openingskop in chocoladeletters (Bild schafft Seite-1-Girl ab), „ook in de toekomst willen we sexy blijven”. De blote borsten staan voortaan op de binnenpagina’s, „moderner en beter verpakt”.

Aan het besluit ging een jarenlange strijd vooraf. De feministische beweging keurde het af, als seksistische exploitatie van vrouwen. De kerk, de vakbonden, zelfs de politiek: iedereen had er een mening over, en meestal geen gunstige.

Bild bleef zijn principes trouw. Aan het eind van de maand mochten lezers hun favoriet aanwijzen, haar foto werd nogmaals gepubliceerd.

Het is goed mogelijk dat aan dit ingrijpende besluit de gestaag dalende oplage ten grondslag ligt. Bild wil hier niets over zeggen, maar het is geen geheim dat de oplage van de krant in veertien jaar tijd fors is afgenomen, van dagelijks gemiddeld 4,5 miljoen exemplaren in 1998 naar minder dan 3 miljoen in 2011.

Hoe mooi ze soms ook was, de covergirl wekte een ouderwetse en achterhaalde indruk. Ze was in de kiosk allang geen attractie meer, op internet zijn er daarentegen blote borsten te over.

Het Bild-meisje was vanmorgen bij een krantenwinkel in de Berlijnse wijk Charlottenburg het gesprek van de dag. „Christian Wulff weg als president en nu dit. Er blijft niets van Duitsland over”, riep een krantenkoper vertoornd.

    • Joost van der Vaart