Etiketten vruchtensap moeten duidelijker

Producenten van vruchtensap mogen geen teksten als ‘geen suiker toegevoegd’ meer op de verpakking van hun sappen zetten. Ook moeten de verpakkingen duidelijker worden en moet de naam van het sap overeenkomen met die van het hoofdingrediënt.

Dat hebben de Europese ministers die belast zijn met dit onderwerp donderdag besloten.

Een pak vruchtensap dat voor 80 procent uit appelsap, voor 6 procent uit bosbessensap en voor 14 procent uit frambozensap bestaat, mag voortaan geen ‘bosbessen- en frambozensap’ worden genoemd, iets wat nu nog wel vaak voorkomt.

De nieuwe regels voor sapproducenten, die uiterlijk in juni dit jaar van kracht worden, gelden voor in Europa gemaakte producten en sappen die naar Europa geïmporteerd worden. Landen krijgen 18 maanden de tijd om de EU-regels in nationale wetgeving om te zetten. (NRC)