Enquête NRC: Samsom nu favoriet voor leiderschap PvdA - Asscher in de toekomst

Nederland, Rotterdam, 29-2-2012. Foto Maarten Hartman. Diederik Samson. Eerste PvdA debat over fractieleider en partijleider. Met de kandidaten Diederik Samson, Nebahat Alabayrak, Marijn van Dam , Lutz Jacobi, Ronald Plasterk. In voormalige graansilo in de Rotterdamse haven Diederik Samsom tijdens een kandidaat-fractievoorzittersdebat in de voormalige graansilo in de Rotterdamse haven. Foto NRC / Maarten Hartman

Diederik Samsom is onder PvdA-politici veruit de populairste kandidaat voor het leiderschap van de partij. Iets meer dan 50 procent van actieve PvdA-politici steunt zijn kandidatuur. Volgens 24 procent van hen zou Kamerlid Ronald Plasterk de beste partijleider zijn. Dat blijkt uit een enquête van OverheidinNederland.nl, in opdracht van NRC.

Een derde wil Asscher als lijsttrekker bij volgende verkiezingen

Opmerkelijk is wel dat Samsom de PvdA-politici nog niet overtuigd heeft van zijn vermogen ook bij de volgende landelijke verkiezingen lijsttrekker te zijn; 33 procent van de respondenten vindt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher de meest geschikte lijsttrekker voor de PvdA, 29 procent wil Samsom, die de afgelopen weken bezwoer geen ‘tussenpaus’ te willen zijn.

De andere drie kandidaten voor het partijleiderschap hebben veel minder steun onder het PvdA-kader. Nebahat Albayrak kan rekenen op 12 procent van de stemmen, Martijn van Dam 3 procent en Lutz Jacobi 2,5 procent.

Samsom ook in andere peilingen favoriet

Leden kunnen sinds woensdag via internet of post hun stem uitbrengen op één van de vijf kandidaten. Ook uit andere peilingen blijkt dat Samsom grote kans maakt deze stemming te winnen. Hoewel de leden formeel niet gaan over de positie van fractievoorzitter, heeft de PvdA-fractie al laten weten dat zij conclusies van de ledenraadpleging zullen overnemen.

Lodewijk Asscher kwam bij een eerdere enquête van OverheidinNederland.nl en NRC als favoriet van het partijkader uit de bus. In januari noemde 31 procent hem de beste toekomstige lijsttrekker voor de PvdA, tegen 22 procent voor Cohen.

Twee weken geleden zei Lodewijk Asscher voor de Amsterdamse zender AT5 dat hij niet voor de zomer van 2013 beslist over de vraag of hij de nieuwe leider van de PvdA wil worden. Hij zei dat hij zijn werk als wethouder in Amsterdam in ieder geval zal afmaken.

728 PvdA’ers deden mee aan enquête

Voor de enquête zijn alle actieve bestuurders en politici van de PvdA via e-mail aangeschreven. Het gaat om gemeenteraadsleden, wethouders, burgemeesters, leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten, parlementariërs en waterschapsbestuurders. Met een korte vragenlijst wilde NRC een inzicht verkrijgen in de steun die de vijf kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA genieten onder hun eigen partijkader. Van de 1.745 mensen die werden aangeschreven, reageerden er 728. Dat is 40 procent. De enquête is representatief.

Samsom aan kop

Bron NRCBron NRC

Lees meer over de enquête vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie (uiterlijk vanaf 16.00 uur online).

    • Derk Stokmans