Duitsland wil Europese grondwet voor ‘efficiëntere besluitvorming’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei vanavond tijdens een informeel EU-overleg in Kopenhagen dat hij opnieuw een debat wil over een Europese grondwet. Die zou de besluitvorming binnen de EU moeten vergemakkelijken en de financiële veiligheid van de lidstaten kunnen garanderen. Foto AP / Michael Sohn

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil het debat over een Europese grondwet nieuw leven inblazen, meldt persbureau Reuters. Met een grondwet kunnen de lidstaten zich beter beschermen tegen financiële problemen.

Met de grondwet zou de EU ook tegenwicht kunnen bieden aan de opkomende economieën. Dat zei
Guido Westerwelle bij een informele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie die vanavond in Kopenhagen plaats vond.

Verdrag van Lissabon niet sterk genoeg

Volgens Westerwelle is het Verdrag van Lissabon, dat in 2007 ondertekend werd en in 2009 in werking trad nadat Nederland en Frankrijk in 2005 tegen het voorstel van een Europese grondwet stemden, niet sterk genoeg om Europese besluitvorming effectiever te maken. Na de bijeenkomst zei Westerwelle tegen aanwezige verslaggevers:

“We moeten een nieuw hoofdstuk openslaan wat betreft Europese politiek. We hebben efficiëntere beslissingsstructuren nodig. Het verdrag dat we nu hebben is goed, maar omdat er nieuwe machtscentra in de wereld zijn gekomen, hebben we nu een grondwet nodig.”

Vanwege frustratie over de schuldencrisis heeft Duitsland het afgelopen jaar hard gestreden om het Verdrag van Lissabon aan te laten passen.

Bronnen binnen de Duitse regering zeggen dat afgevaardigden van verscheidene EU-lidstaten mogelijk de komende weken al bij elkaar komen om over het plan te praten.

Duitsland en Frankrijk pleitten al eerder voor aanpassing Verdrag van Lissabon

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, gaf eind vorig jaar al aan dat hij aan het eind van 2012 wil kunnen zien of het Verdrag van Lissabon aangepast kan worden zodat er een fundament gelegd kan worden voor Europese fiscale regelgeving. Die EU-brede regelgeving is nodig om zwaardere fiscale discipline te kunnen handhaven en de financiële veiligheid van de lidstaten te kunnen garanderen.

Sarkozy en Merkel pleitten in december vorig jaar voor een nieuw verdrag voor de Europese Unie om te voorkomen dat de regio nog een keer in een schuldencrisis belandt. Zij willen bijvoorbeeld dat landen automatische sancties krijgen opgelegd wanneer ze begrotingsregels overtreden.