Veren van Microraptor glansden 120 miljoen jaar geleden als die van een raaf

Honderden fossielen van Microraptor, een gevederde dinosaurus, zijn inmiddels opgegraven. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd pigmentkorrels uit fossiele veertjes te isoleren en de kleur van zijn verendek reconstrueren. Wat blijkt? De Microraptor was zo zwart als een raaf.

Wetenschappers denken dat mannelijke Microraptors hun iriserende veren gebruikten om vrouwtjes te imponeren, net als moderne vogels doen. Foto Jason Brougham

Honderden fossielen van Microraptor zijn er inmiddels opgegraven. Deze gevederde dinosaurus is een verre verwant van moderne vogel en leefde ongeveer 120 miljoen geleden in China. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd pigmentkorrels uit fossiele veertjes te isoleren en de kleur van zijn verendek reconstrueren. Wat blijkt? Microraptor was niet alleen zo zwart als een raaf, zijn verendek had ook dezelfde zwartblauwe gloed.


De veren van Microraptor hadden dezelfde zwartblauwe gloed als eksterveren. Foto Mick Ellison.

Microraptor was een roofdino die kleine zoogdiertjes en protovogeltjes at. Hij was ongeveer anderhalve kilo zwaar, en gebruikte zijn vier vleugels misschien om van tak naar tak te zweven.


De uitzonderlijk bewaard gebleven fossielen van Micoraptor zijn allemaal gevonden in Liaoning, China. Foto Mick Ellison.

De metalen glans van Microraptor’s verendek was misschien een seksueel signaal. Moderne vrouwtjesvogels verkiezen vaak het mannetje met een fel, iriserend verendek boven een doffe vogel. Ook de lange, smalle staartveren gebruikte Microraptor misschien om vrouwtjes mee te imponeren, net zoals een pauw doet. Het pluimpje aan het uiteinde van microraptors benige staart was in ieder geval te smal om enige liftkracht mee te genereren.

Mark Norell, een van de onderzoekers licht voor het American Museum of Natural History de resultaten toe:

Lees meer over de Microraptor in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.