De Jager tevreden over Griekse schuldenruil

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is tevreden over het feit dat de schuldenruil tussen banken en de Griekse overheid gelukt is. Dat zei hij vanmiddag tegenover de camera van RTL Z.

“Er is nu meer kans om uit de crisis te komen”, zei De Jager nu een wanordelijk faillissement van het land is afgewend. “De schuld moest omlaag.”

Vanochtend maakte de Griekse collega van De Jager bekend dat bijna 86 procent van de financiële instellingen met schuldpapieren van het land zich hebben ingeschreven voor de ruil. Na een wetswijziging een maand geleden kan nu bijna 96 procent van de private schuldeisers worden gedwongen de ruil te slikken.

In ruil voor de oude obligaties krijgen de banken nieuwe schuldpapieren voor de helft van de waarde. Omdat ook looptijd en rente zijn gewijzigd, schrijven banken hiermee ruim zeventig procent van de waarde af.

De schuldenruil was een voorwaarde van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het vrijgeven van het tweede steunpakket van 130 miljard euro. Dat was nodig om een faillissement medio deze maand te voorkomen. Dan moet het Zuid-Europese land miljarden aan schulden afbetalen.

De Jager belt vanmiddag met zijn collega’s uit de eurozone om de deal te bespreken. Volgende week wordt besloten of de miljardensteun ook echt wordt overgemaakt.