Crisis bij Grontmij leidt tot verliezen

De bestuurscrisis bij ingenieursbedrijf Grontmij heeft grote gevolgen voor de resultaten over 2011. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar een verlies geboekt van 60 miljoen euro en gaat dit jaar voor 80 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Deze zogeheten claimemissie wordt gesteund door een aantal grootaandeelhouders. De opbrengst zal worden gebruikt om schulden af te lossen. Ook heeft het bedrijf een nieuwe lening afgesloten van 180 miljoen euro.

Een ruzie binnen de raad van bestuur leidde tot het vertrek van vijf bestuurders en commissarissen. De ruzie draait om bestuurder en grootaandeelhouder Jean-Luc Schnoebelen. De Fransman is de oprichter van het bedrijf Ginger dat in 2010 door Grontmij werd overgenomen. Voor de overname stak het ingenieursbedrijf zich in de schulden maar de resultaten vielen daarna fors tegen.

De pogingen om de financiële situatie te herstructureren leidden tot conflicten binnen de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Schnoebelen werd eind 2011 geschorst. Vanochtend werd bekend dat de Fransman, die per direct is opgestapt, een vertrekpremie meekrijgt van 2,7 miljoen euro. Hij was nog geen jaar lid van de van de Raad van Bestuur.

De nieuwe topman, Michiel Jaski, kondigde vanochtend een koerswijziging aan. Het bedrijf richt zich dit jaar op het besparen van kosten en wil minder renderende onderdelen verkopen. Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering zal Grontmij de situatie toelichten.