Cola en Pepsi vermijden kankerwaarschuwing

Coca-Cola en Pepsi veranderen in de Verenigde Staten hun receptuur. Zo willen ze voorkomen dat ze een waarschuwing op hun flessen en blikjes moeten zetten dat cola kanker kan veroorzaken.

Een nieuwe wet in Californië eist dat frisdranken die een bepaalde hoeveelheid kankerverwekkende kleurstoffen bevatten, dat melden op de flesjes. Coca-Cola en Pepsi verklaarden dat de receptuur landelijk aangepast wordt, om de productie gelijk te laten lopen. In Californië is de cola al vernieuwd.

Volgens Diana Garza-Ciarlante, woordvoerder van Coca-Cola, heeft er nooit enig risico voor de volksgezondheid bestaan, het verband tussen de kleurstof en kanker is volgens haar niet aangetoond. „Coca-Cola wil niet in verband gebracht worden met onwetenschappelijke waarschuwingen.” De receptuur is volgens haar alleen aangepast uit vrees om bestempeld te worden als gevaarlijk. „De Amerikanen zullen geen verschil proeven”, meent de vereniging van Amerikaanse frisdrankproducenten. „Net zoals ze geen enkele reden hebben om te vrezen voor hun gezondheid.”

Critici willen dat de kleurstof helemaal uit de cola verdwijnt. Maar volgens de voedselautoriteit zou je dagelijks meer dan duizend blikjes frisdrank moeten drinken om kankercellen te kweken. (AP)