Clevers voorgedragen voor presidentschap KNAW

De 220 KNAW-leden moeten nog stemmen over de benoeming van de vooraanstaand bioloog.

rotterdam. Hans Clevers is de beoogd opvolger van Robbert Dijkgraaf als president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Clevers is een vooraanstaand wetenschapper in de kankerbiologie en directeur van het Hubrechtlaboratorium in Utrecht. De 220 leden van de KNAW moeten nog stemmen over zijn benoeming; de afdeling Letterkunde aanstaande maandag, de afdeling Natuurkunde twee weken later. Daarna zal de opvolger van Robbert Dijkgraaf officieel worden benoemd.

Het is opmerkelijk dat Clevers net als fysicus Dijkgraaf uit de bètahoek komt. Volgens Pearl Dykstra, voorzitter van de benoemingscommissie, heeft het bestuur kandidaten uit beide afdelingen beoordeeld. Clevers is voorgedragen „omdat hij de beste was”, aldus Dykstra. „Hij is een internationale topwetenschapper.”

Reglementair wisselen de presidenten van de afdelingen elkaar af, maar een president kan twee termijnen blijven zitten. Omdat Dijkgraaf net aan zijn tweede termijn was begonnen, zou Clevers die nu kunnen overnemen voor maximaal één termijn.

Deze week kregen alle KNAW-leden een vertrouwelijke brief waarin Clevers’ kandidatuur werd aangekondigd. Na een tweet van de Delftse nanowetenschapper Cees Dekker, waarin hij sprak over „een uitmuntende kandidaat”, kwam een geruchtenmachine op gang. Clevers zegt niet zelf te hebben gesolliciteerd, maar te zijn gevraagd. NRC