Brit en Italiaan gedood in Nigeria

Een Britse en een Italiaanse gijzelaar zijn gisteren in de Nigeriaanse stad Sokoto gedood tijdens een mislukte bevrijdingsactie door Nigeriaanse en Britse militairen. Italië is boos dat het niet vooraf was ingelicht.

Het is nog onduidelijk hoe de twee mannen, medewerkers van een Italiaans bouwbedrijf die in mei vorig jaar werden ontvoerd door leden van de radicale islamistische sekte Boko Haram, precies om het leven zijn gekomen. Sommige Nigeriaanse functionarissen zeiden dat de twee zijn omgekomen in het vuurgevecht tijdens de bevrijdingsactie, maar anderen zeiden dat de twee zijn omgebracht door hun gijzelnemers voordat het reddingsteam de groep huizen binnen was gekomen waar de twee werden vastgehouden. Ook de Britse premier Cameron zei dat de eerste indicaties zijn dat de twee zijn omgebracht door hun gijzelnemers.

Cameron vertelde dat besloten is te proberen de twee te bevrijden omdat na maanden onzekerheid er betrouwbare informatie was waar de gijzelaars vast werden gehouden. Er was beperkte tijd om te proberen hen te bevrijden voordat ze naar elders zouden worden gebracht of worden gedood, zei Cameron.

De bevrijdingspoging duurde negen uur. Volgens ooggetuigen zijn er zeker vijf personen omgekomen.

De Italiaanse premier Mario Monti eist van de Nigeriaanse autoriteiten een volledige reconstructie van de bevrijdingsactie. Italiaanse politici zijn ook boos op Londen, omdat Italië pas tijdens de reddingsactie is geïnformeerd door de Britse autoriteiten, niet vooraf.

De twee gegijzelden zijn de Brit Chris McManus en de Italiaan Franco Lamolinara. Ze werden ontvoerd in de stad Birnin Kebbi, waar ze werkten voor het Italiaanse bouwbedrijf Stabilini. De gijzelnemers van Boko Haram hebben volgens sommige analisten banden met Al-Qaeda. De actie werd mede uitgevoerd door leden van de Britse SBS, een elite-eenheid van de marine. (AP, Reuters, BBC)