Beurswaarde van kabelaar Ziggo wordt geschat op 3 miljard euro

Kabelbedrijf Ziggo krijgt op 21 maart een notering op de Amsterdamse beurs. Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven op de emissie, zo melden de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus. De twee grootaandeelhouders verkopen in eerste instantie maximaal 35 miljoen aandelen, 20 procent van het totale aanstaande aandelenkapitaal. De verwachte prijs per aandeel ligt tussen de 15,50 en 18,50 euro.

Gegeven die prijs ligt de verwachte opbrengst tussen de 664 miljoen en 745 miljoen euro. Die opbrengst komt geheel ten goede aan de zittende aandeelhouders. Ziggo heeft een schuld van in totaal 5,4 miljard euro, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Uit het jaarverslag blijkt dat het bedrijf naast 3,2 miljard aan gewone leningen, ook nog een schuld heeft van 2,2 miljard euro heeft aan de aandeelhouders.

De beurgang – de grootste in Amsterdam sinds 2009 toen Delta Lloyd een notering kreeg – wordt begeleid door de Amerikaanse zakenbanken JP Morgan en Morgan Stanley. ABN Amro en Rabobank coördineren de verkoop aan particuliere beleggers. Geïnteresseerde beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven. De inschrijving sluit op 20 maart. Volgens het bedrijf is 15 procent van de aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers.

In 2011 behaalde het bedrijf een brutowinst (Ebitda) van 835 miljoen euro op een omzet van 1,48 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 178 miljoen euro. Op grond van de omzetstijging en de hoge winstmarge verwacht Ziggo een stevig dividend aan beleggers uit te kunnen betalen.

Het kabelbedrijf ontstond in 2006 na de samenvoeging van de kabelnetten van @Home, Multikabel en Casema. Ziggo heeft ruim 3 miljoen klanten. Het bedrijf biedt naast kabeltelevisie ook internet- en telefoniediensten.

Met deze diensten concurreert Ziggo onder andere met telecombedrijf KPN en collega-kabelaar UPC. Dit bedrijf toonde eerder belangstelling voor een overname van Ziggo, maar zag daar uiteindelijk van af.