AZ weet wel raad met Italiaans reactievoetbal

AZ maakte gisteren indruk met een 2-0 zege op Udinese. Voor trainer Verbeek blijft het gissen hoe sterk de Italianen zijn. Want topspits Di Natale ontbrak. Volgende week niet.

Gertjan Verbeek kon zijn ergernis even niet verbergen. De trainer van AZ vond het „typisch Nederlands” te beginnen over een gemiste kopbal in blessuretijd, na een knappe overwinning op de nummer vier van de Serie A. Natuurlijk, de ploeg uit Alkmaar verraste tegen Udinese in de achtste finales van de Europa League (2-0). Maar de voetballers van AZ beseften tegen middernacht dat de return een hels karwei zal zijn.

Ook voor Verbeek is het nog gissen hoe sterk Udinese werkelijk is. „Bij wat ze vandaag lieten zien, vind ik dit niet onze beste tegenstander”, zei hij. Zijn collega Francesco Guidolin was naar Alkmaar gekomen voor een punt en werd in de tweede helft zichtbaar verrast. De oud-prof probeerde met wilde armgebaren zijn spelers te instrueren de schade beperkt te houden. De (te) laat ingebrachte vedette Antonio Di Natale zag hoofdschuddend hoe zijn verdedigers wankelden bij het slotoffensief.

Komende donderdag in Udine, in het noordoosten van Italië, zal AZ het tegen een gerenoveerd Udinese opnemen. Guidolin, vorig seizoen uitgeroepen tot Italiaans trainer van het jaar, zal druk willen zetten op het middenveld van de koploper van de eredivisie, voorspelden vaste volgers. De dodelijke capocannoniere Di Natale, die op zijn 34ste hoopt op een plek in de Italiaanse selectie voor het Europees kampioenschap, speelt vermoedelijk vanaf de aftrap.

AZ tegen Udinese was een interessante botsing van speelstijlen, vond voormalig PSV’er Dirk Marcellis, die dit kalenderjaar na een voetblessure zijn basisplaats heeft herwonnen ten koste van stand-in Etienne Reijnen. „Zij speelden zoals we in Nederland denken dat een Italiaanse ploeg speelt, andersom is het te zien dat wij Nederlands zijn. Beide wilden zich vanavond niet aan de ander aanpassen. Ik was benieuwd hoe dat zou uitpakken.”

Het werd een bokspartij waarbij de sterker geachte van de twee zijn tegenstander wat ruimte bood in de ring, maar de regie niet meer in handen kreeg toen hij eenmaal echt wilde vechten. AZ kwam na ruim een uur op voorsprong via Maarten Martens en liet Udinese niet uit zijn greep ontsnappen. Erik Falkenburg, ingevallen voor de Belgische international, maakte het tweede doelpunt en kreeg een uitgelezen mogelijkheid op het derde. Jozy Altidore, twee keer belangrijk als aangever, liet in blessuretijd een niet te missen kopkans onbenut.

Verdediger Marcellis had genoten van de contrasterende voetbalopvattingen. „Op papier lijkt het systeem van Udinese nog vrij normaal, maar ik vond het heel apart. Ze spelen eigenlijk met drie centrale verdedigers en aan de zijkanten twee lopers die van achterlijn naar achterlijn blijven lopen. Dat kan omdat ze in Italië geen tegenstander hebben met echte buitenspelers. Dat komen we in Nederland niet vaak tegen.”

Udinese wist eenmaal in balbezit niet van de eigen speelhelft te komen, met stoorzenders Rasmus Elm en Adam Maher op het middenveld van AZ. Marcellis: „Ze speelden afwachtend reactievoetbal, maar we hielden ze goed onder druk. We konden elke keer opnieuw aanvallen over de vleugels. De uitvoering was goed, maar niet eens super. Ik denk dat we nog beter kunnen. Ook in de uitwedstrijd zullen we een doelpunt willen maken, net als in de vorige ronde tegen Anderlecht.”

Verbeek, die vandaag voor de tuchtcommissie van de KNVB verschijnt na zijn aanvaring met de vierde official bij de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo, toonde zich tevreden over de gedisciplineerde uitvoering van zijn tactiek. „Udinese wacht op de foute pass en probeert dan snel eruit te komen. We wilden de bal snel van links naar rechts spelen en voorkomen dat we steeds in het drukke centrum zouden belanden. Ik vind dat we daarin behoorlijk zijn geslaagd.”

AZ-aanvoerder Niklas Moisander verheugde zich al op de return tegen Udinese, dat als opleidingsinstituut geldt voor voetballers van over de hele wereld. Vorige zomer verkocht de club Alexis Sánchez (FC Barcelona), Gökhan Inler (Napoli) en Cristián Zapata (Villarreal). Moisander was teleurgesteld dat Di Natale in Alkmaar niet aan de aftrap verscheen. „Ik wil altijd tegen de beste voetballers spelen. Het voelt ook goed een club met zo’n grote naam te verslaan. We willen niets liever dan ons plaatsen voor de kwartfinales. Dan krijgen we misschien een écht grote club krijgen als tegenstander.”

    • Michiel Dekker