‘Aantal besmettingen Schmallenbergvirus gaat dalen’

Schapen grazen in het Franse Halluin. De verspreiding van het Schmallenbergvirus, dat sinds december bij Nederlands melkvee voorkomt, kan terug gedrongen worden nu steeds meer dieren antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt. Foto AFP / Philippe Huguen

Het aantal gevallen van ziektes door het Schmallenbergvirus kan vanaf volgende maand gaan dalen. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Wageningen dat onderzoek deed naar het virus. Veel dieren hebben inmiddels genoeg antistoffen aangemaakt om verspreiding van het virus terug te dringen.

Het CVI onderzocht in opdracht van het ministerie van Economie en Landbouw hoeveel melkvee in Nederland in contact is geweest met het virus. Met behulp van een bloedtest die het CVI heeft ontwikkeld kunnen nu antistoffen in het bloed worden aangetoond. Uit die test blijkt dat zeventig procent van het melkvee in Nederland inmiddels antistoffen heeft tegen het virus. Dat betekent dat ze dus op een of andere manier in aanraking zijn geweest met het virus.

Reden voor het onderzoek was “omdat vermoed werd dat dat het aantal klinische verdenkingen van dit virus maar een topje van de ijsberg was van het werkelijk aantal geïnfecteerde dieren.” Het aantal dieren dat nu daadwerkelijk in aanraking is geweest met het virus is hoger uitgevallen dan eerder werd gedacht:

“De geschatte prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenbergvirus in de melkveepopulatie in Nederland was ca. 70%. Daarbij was de prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenbergvirus in melkvee in het oosten van Nederland aanzienlijk hoger in vergelijking met het noorden en zuiden. De binnen-bedrijf prevalentie van antistoffen tegen het Schmallenbergvirus bij twee besmette schapen- en twee besmette melkveebedrijven varieerde tussen de 70 – 100%.”

RIVM onderzoekt overdraagbaarheid Schmallenbergvirus van dier op mens

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van dier op mens. De kans dat dat daadwerkelijk kan, acht het RIVM overigens klein. Maar om daar helemaal zeker van te kunnen zijn, begint het RIVM binnenkort een onderzoek onder veehouders en dierenartsen.

Nieuw virus sinds december in Nederland

Het Schmallenbergvirus is nieuw in Nederland en werd voor begin december het eerst geconstateerd. Toen werd de dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren lammetjes. Zij hadden afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten.

De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november bij runderen werd aangetroffen.

    • Judith Laanen