Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Griekenland gered van faillissement’

Het hoofdkantoor van de Griekse bank in Athene. AFP / Louisa Gouliamaki

85,8 procent van de schuldeisers is akkoord gegaan met het voorstel van de Griekse overheid om oud schuldpapier om te ruilen, zo maakte het Griekse ministerie van Financiën vanochtend bekend, meldt persbureau AP.

De Griekse regering meldt vanochtend verder dat het voornemens is om wetgeving in te zetten om de weigeraars te dwingen hun schuldpapieren ook in te wisselen, zodat in totaal wellicht ruim 95 procent van de private schuldeisers van Griekenland een deel van de staatsschuld op zich nemen. Dankzij de bereidheid van de Griekse banken om een deel van de staatsschuld vrijwillig op zich te nemen, is een faillissement van Griekenland voorlopig afgewend. Gisteravond verliep de deadline voor de schuldsanering van het land.

‘Groot succes voor Griekenland’

François Baroin, de Franse minister van Financiën sprak na het bericht van de Griekse overheid vanochtend van een “groot succes voor Griekenland.” Volgens Baroin is het goed nieuws dat het land, dat is overladen met schulden, van een bankroet wordt behoed. Het grote percentage banken dat uit eigen bewegen meewerkt ziet hij als een zeer goed teken:

“Dit stelt ons in staat om de basis van vrijwilligheid te behouden, waardoor het risico van wanbetaling wordt vermeden.”

Schuldeisers verliezen 75 procent

Samen hebben deze schuldeisers ongeveer 206 miljard euro tegoed. De nieuwe schuldpapieren hebben een lagere waarde, een langere looptijd en een lagere rente. De schuldeisers schrijven met de ruil 53,5 procent van de nominale waarde van hun obligaties af, en voor het overige deel accepteren ze minder gunstige voorwaarden. Bij elkaar zorgt dat voor een verlies van zo’n 75 procent

Door de vrijwillige afboeking van schuld raakt de overheid naar verwachting zo’n 100 miljard aan schuld kwijt. Griekenland hoopt in 2020 op een staatsschuld van 120 procent van het bruto binnenlands product uit te komen door de maatregel.

Sanering is eis van internationale schuldeisers

De schuldsanering is een voorwaarde van de internationale schuldeisers (de ECB, de Europese landen en het IMF). Zij kwamen op 21 februari overeen dat er een nieuw noodpakket ter waarde van 130 miljard komt, mits de private schuldeisers hun verlies zouden nemen.

Griekenland moet op 20 maart 14,5 miljard aflossen omdat dan twee staatsobligaties aflopen. Dat geld is er niet zonder de Europese lening. Omdat de kans op economische groei in Griekenland op korte termijn niet groot is, ziet het ernaar uit dat Griekenland binnenkort weer met hetzelfde probleem zit, namelijk dat ze geen geld hebben om hun schulden af te lossen.