Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zakenman Hans Melchers koopt duizend Scheringa-werken

Werken uit de collectie van het Scheringa Museum. V.l.n.r. zelfportret van Charley Toorop, zelfportret van Jan Bor en vrouwenportret van Wim Schuhmacher.
Werken uit de collectie van het Scheringa Museum. V.l.n.r. zelfportret van Charley Toorop, zelfportret van Jan Bor en vrouwenportret van Wim Schuhmacher. Werken uit de collectie van het Scheringa Museum. V.l.n.r. zelfportret van Charley Toorop, zelfportret van Jan Bor en vrouwenportret van Wim Schuhmacher.

Hans Melchers heeft ongeveer duizend kunstwerken uit de vroegere collectie van Dirk Scheringa gekocht. Het bedrijf van de gefortuneerde zakenman maakte vandaag geen financiële details bekend over de aankoop. De deal betekent dat de werken van Nederlandse kunstenaars, behouden blijven voor Nederland.

De verzameling magisch-realistische kunst moet binnen twee jaar worden ondergebracht in een museum. Melchers zegt verheugd te zijn met de aankoop. “Het ging mij met name om het behouden van de Nederlandse kunst voor ons land” laat hij weten in een verklaring, meldt persbureau Novum. Een locatie voor het museum heeft de 73-jarige zakenman nog niet.

Eerder werd al bekend dat Melchers het had voorzien op duizend van de 1240 werken uit de inboedel van de failliete DSB Bank van Scheringa. Er moest nog overeenstemming worden bereikt met de curatoren en de Nederlandse tak van Deutsche Bank, die de werken in beheer had. De curatoren hoopten dat een veiling van de collectie ruim veertien miljoen euro zou opleveren. De voorzieningenrechter heeft nu ingestemd met verkoop.

Deutsche Bank kreeg de werken twee jaar geleden in onderpand na het faillissement van DS Art, een vennootschap van de DSB Bank. Scheringa had zijn verzameling willen onderbrengen in een museum, maar door de ondergang van de bank lukte dat niet.

Melchers was eigenaar van het concern Melchemie, dat hij in 2002 verkocht, en runt nu Melfund Group. De 73-jarige zakenman is voor zover bekend geen grote kunstverzamelaar. Op de lijst met miljardairs van Forbes die woensdag is gepubliceerd staat Melchers op de 854ste plaats met een vermogen van anderhalf miljard dollar, omgerekend ongeveer 1,1 miljard euro.Melchers koopt duizend Scheringa-werken.