Youp van ’t Hek trapt hoogleraarschap ‘buiten zinnen’ af op TU Delft

Van 't Hek zal zes colleges verzorgen voor een select gezelschap van studenten. Foto NRC / Vincent Mentzel

Youp van ’t Hek gaat vanavond voor het eerst aan de slag als Cultural Professor aan de TU Delft. Hij houdt een lezing met het thema Los van Alles, dat ook de rode draad vormt voor zijn tijdelijke hoogleraarschap.

De cabaretier, die niet alleen optreedt maar ook columns schrijft voor NRC Handelsblad, geeft de komende twee maanden zes colleges en begeleidt een excursie van twee dagen naar Barcelona. De uitverkoren studenten van de TU werken aan een opdracht die de kijker ‘buiten zinnen’ moet brengen of ‘in elk geval even wegvoert van de werkelijkheid’, aldus de Delftse onderwijsinstelling.

De 58-jarige Van ’t Hek volgt in Delft fotojournalist Vincent Mentzel op. Schrijvers als Arnon Grunberg, Hugo Brandt Corstius en H.J.A. Hofland gingen hem ook voor. Op 11 mei geeft Van ’t Hek een afsluitende rede en wordt het eindresultaat van de masterclass gepresenteerd. Hij werd in december vorig jaar gepresenteerd als tijdelijk hoogleraar.

    • Jules Seegers