Wat is er deze week te doen? internationaal

Armory Show

De jaarlijkse Armory Show in New York is een van de grootste kunstbeurzen van de Verenigde Staten. De meer dan driehonderd galeries en musea laten de nieuwste ontwikkelen in de kunstwereld zien, maar ook de klassieke meesterwerken die als inspiratiebron dienen van moderne kunstenaars. De Armory Show vindt plaats in Pier 92 en 94 (Twelfth Avenue), maar ook daarbuiten. Zoals het kunstwerk Chroma Tweet van Aleksandar Macašev. De meterslange installatie langs de historische Empire Stores, reflecteert de emotionele gesteldheid van de kunstenaar van dag tot dag. In plaats van Twitter te gebruiken, zette hij de afgelopen twee jaar van zijn leven om in kleuren. 8 t/m 11 maart, Pier 92 & 94, New York. www.thearmoryshow.com

Turners inspiratiebron

De tentoonstelling Turner Inspired: In the Light of Claude in de Londense National Gallery demonstreert de invloed van Claude Lorrain (of eigenlijk: Claude Gellée) op een van de grootste Engelse schilders: William Turner. De gedurfde vrije schilderstechniek van Turner en zijn radciale benadering van het onderwerp waren aan het begin van de negentiende eeuw revolutionair. Zijn grote inspiratiebron daarvoor blijkt de zeventiende eeuwse schilder Claude Lorrain en diens techniek om licht vast te leggen op het doek. Van het uitzicht over het dal van de Theems, geïnspireerd op Claude Lorrain's Romeinse ‘campagna’, tot de schilderijen van het zich uitbreidende industriële landschap, Scheepslieden die 's nachts kolen uitladen, het zijn allemaal voorbeelden van Turner’s ingenieuze weergave van glinsterend licht en sfeer. De tentoonstelling bestaat uit olieverfschilderijen, etsen, waterverfschilderijen en tekeningen van beide kunstenaars.

14 Mrt t/m 5 Jun, National Gallery Londen. www.nationalgallery.org.uk

Cornelis Bega

Het Suermondt-Ludwig-Museum in Aachen wijdt een tentoonstelling aan het gehele oeuvre van de Nederlandse schilder Cornelis Bega. Op de tentoonstelling Elegance and boorish Manners zijn 110 werken te zien van de zeventiende eeuwse schilder waaronder 40 schilderijen, 34 tekeningen en etsen. Zijn werk wordt gedomineerd door sterke licht-donker contrasten.

15 mrt t/m 10 Jun. Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen. suermondt-ludwig-museum.de