Wat is er deze week te doen? beeldende kunst

Beeldende Kunstprijs

In het Stedelijk Museum Schiedam is werk van de vijf kunstenaars te zien die genomineerd zijn voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012: Charlotte Dumas, David Jablonowski, Tala Madani, Rory Pilgrim en Sarah van Sonsbeeck. Op 8 april wordt bekend gemaakt wie de prijs (10.000 euro gefinancierd door het Mondriaan Fonds) in ontvangst mag nemen. Ook het publiek mag tijdens de tentoonstelling een favoriete kunstenaar kiezen t/m 17 juni. Stedelijk Museum Schiedam. stedelijkmuseumschiedam.nl

Martin Visser

Meubelontwerper Martin Visser kocht in 1948 zijn eerste werk van Karel Appel. In de loop van drie decennia verwierf hij samen met zijn eerste vrouw Mia en broer Geertjan Visser telkens in een vroeg stadium werk van inmiddels gevestigde namen van de neo-avantgarde, waaronder Piero Manzoni, Christo, Ellsworth Kelly, Joseph Beuys en Sol LeWitt. Na het overlijden van Mia Visser richtte de ontwerper zich met zijn tweede vrouw Joke Visser - van der Heijden op sleutelfiguren van het postmoderne tijdperk zoals Sigmar Polke, Keith Haring en Eugène Leroy.

Op de tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum (in samenwerking met het Kröller-Müller Museum) zijn ruim honderd kunstwerken te zien: schilderkunst, sculptuur, fotografie en werken op papier. Daarnaast worden ook meubelontwerpen van Martin Visser zelf tentoongesteld. t/m 17 jun. Bonnefantenmuseum, Maastricht. www.bonnefanten.nl

Objects in mirror

De roadmovie Easy Rider, Yellowstone National Park, Route 66, Stephen Shores Uncommon Places of David Lynch' Twin Peaks; willekeurige namen en plekken die direct tot de verbeelding spreken. Op de tentoonstelling Objects in Mirror van het Fotodocumentaire platform Fotodok wordt duidelijk hoezeer het Amerikaanse landschap doorgedrongen is tot ons dagelijks leven: in films, in reclames, in boeken en muziek. Feit en fictie raken met elkaar vermengd in een landschap dat zich goed laat lezen door een kader, of het nu een autoraam is of een televisiescherm. Met werk van onder meer Marie-José Jongerius en Elian Somers.t/m 8 april in Fotodok, Utrecht www.fotodok.org

Fins Glas

Sinds de jaren 70 hebben Cor en Sjoukje de Wit zo'n 800 Scandinavische glaswerk verzameld tijdens hun reizen door Finland. Zij kochten de objecten vaak rechtstreeks bij de ontwerpers en de fabrieken. Inmiddels heeft het echtpaar hun collectie aan het museum Boijmans van Beuningen geschonken. Er is werk te zien van onder meer Markku Salo, Kaj Franck en Saara Hopea.

10 mrt t/m 5 aug. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam. www.boijmans.nl.

Ai Weiwei

China’s beroemdste kunstenaar, architect, vormgever en bovenal luis in de pels van de Communistische Partij van China heeft een tentoonstelling in het Tilburgse De Pont. De tentoonstelling omvat alle grote sculpturen uit de periode 2003-2011, waaronder de Sunflower Seeds. Daarnaast worden ook films en video’s van Ai getoond. In de kunst van Ai Weiwei gaat het nooit alleen om zijn objecten, maar om de politieke context. Ai: „Ik ben nooit een kunst-om-de-kunst-kunstenaar geweest, esthetische waarden op zich zijn onbelangrijk. Het gaat om moed, hoop en verandering.” In de westerse bewondering voor het werk van Ai Weiwei mengt zich een zekere nostalgie, misschien zelfs jaloezie. In China doet kunst er nog toe – Ai Weiwei is gevangen gezet, zijn studio is afgebroken, hij staat nu onder huisarrest.

t/m 24 juni. De Pont, Tilburg.www.depont.nl