Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Vocal fry

Zoals we allemaal natuurlijk niet weten, is het vandaag Internationale Vrouwendag. Alle vrouwen krijgen vandaag een bot om op te kluiven en misschien mogen we wel uitrennen op het strand. Omhoog praten wordt vooral gebruikt door vaders van dochters Om de feestelijkheid van Internationale Vrouwendag te benadrukken: hier is het taalnieuws van de afgelopen week.

Zoals we allemaal natuurlijk niet weten, is het vandaag Internationale Vrouwendag. Alle vrouwen krijgen vandaag een bot om op te kluiven en misschien mogen we wel uitrennen op het strand.

Omhoog praten wordt vooral gebruikt door vaders van dochters

Om de feestelijkheid van Internationale Vrouwendag te benadrukken: hier is het taalnieuws van de afgelopen week. In de New York Times stond dat jonge vrouwen taalvernieuwers zijn!

Echt zo’n bericht waarvan je denkt: dat wist ik toch allang. Natuurlijk zijn het de meisjes van een jaar of zestien die beginnen met iets nieuws. Eerst klinkt dat nog raar. Zo zijn de meisjes op zeker moment ineens begonnen hun zinnen met een vraagteken te eindigen? Ook als het geen vraag was? Andere mensen ergerden zich daaraan. Maar daarna gingen ze het nadoen om grappig te zijn en op een bepaald moment deed iedereen het gewoon. In het Amerikaanse artikel werden er allemaal wetenschappers bijgehaald en dat werkt toch rustgevend: zie je wel, ik had gelijk. De Amerikaanse wetenschappers vertelden ook dat het omhoog praten (in het Engels heet het ‘uptalk’) inmiddels vooral wordt gebruikt door de vaders van dochters – dat is dan wel weer verrassend.

Nederlandse meisjes hebben hun ‘uptalk’ denk ik rechtstreeks overgenomen van Amerikaanse meisjes. Gewoon omdat we de hele tijd Amerikaanse meisjes op tv zien en in de bioscoop.

Ik waag me niet graag aan voorspellingen, maar ik denk dat je, door de trends van Amerikaanse meisjes te volgen, ook iets kunt zeggen over wat ons hier te wachten staat. Dat meisjes punten. Midden in een zin. Zetten. Komt zeg maar. Ook. Uit Amerika.

Wat ze in Amerika al wel doen, en in Nederland voor zover ik weet nog niet, is iets wat de wetenschappers ‘vocal fry’ noemen. Vocal fry is de neiging om heel laag en krakend te gaan praten, vooral aan het eind van een (bij)zin – eigenlijk het omgekeerde van uptalk.

Vocal fry klinkt alsof de zin uitglijdt over een grintpad. Wie wil weten hoe het klinkt, moet op YouTube even ‘vocal fry’ intikken, dan vliegen de voorbeelden je om de oren. Vervolgens kun je het zelf gaan nadoen. Zeg de volgende zin en geniet (de vocal fry is cursief aangegeven): „Yeahhh, let’s have some, like, icecreamor whatever…”

Ik denk dat we binnen een jaar de eerste Nederlandse voorbeelden van vocal fry mogen verwelkomen.

De wetenschappers die zich dag in, dag uit bezighouden met vocal fry zijn er trouwens nog niet over uit waaróm het precies plaatsvindt. Een theorie is dat meisjes hiermee desinteresse proberen uit te stralen. Want daar zijn meisjes dol op. Zeggen de wetenschappers.