VN, Arabische Liga en China proberen druk op Syrië te verhogen

Rouw buiten een ziekenhuis in het noordelijk gelegen Idlib nadat vernomen is dat een man is overleden na vuur van een sluipschutter. Foto AP / Rodrigo Abd

De druk op de Syrische oppositionele strijdkrachten en regeringstroepen om de wapens neer te leggen wordt verhoogd. Zowel speciaal VN-gezant voor Syrië Kofi Annan als China riepen vanochtend op tot een wapenstilstand.

Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt en vooralsnog hebben oproepen als deze weinig effect gehad. Maar China is op dit moment in Damascus om enerzijds westerse en Arabische leiders beschuldigingen te weerleggen dat het geweld in Syrië stimuleert. Samen met Rusland stemde het meermaals een resolutie tegen het regime van Assad weg.

China voor bemiddeling door VN en Liga

Anderzijds lijkt Peking te willen aantonen dat het diplomatieke bondgenootschap grenzen kent. Gezant Li Huaxin herhaalde vandaag China’s steun voor bemiddeling tussen Assad en de oppositie, geleid door de VN en de Arabische Liga. VN-gezant Kofi Annan, die ook namens de Arabische Liga opereert, drong vanochtend aan op een politieke oplossing:

“Wanneer ik in Syrië aankom, zullen wij alles binnen onze mogelijkheden doen om aan te sporen tot beëindiging van de vijandelijkheden, het doden en het geweld. Het Syrische volk verdient beter. Dit is een oud en dapper volk, tussen twee vuren gevangen.”

‘Oplossing moet tegemoetkomen aan wensen van het volk’

Annan is momenteel in Kairo en wordt zaterdag in Damascus verwacht. Hij benadrukte dat een staakt-het-vuren uiteindelijk zal moeten leiden tot een politieke oplossing. Wat dat in inhoudt, wordt nog niet in duidelijke bewoordingen geuit:

“We zullen de regering en een breed spectrum van de Syrische oppositie met klem verzoeken om samen te komen. Wij willen met hun werken aan een oplossing die tegemoetkomt aan de wensen van het Syrische volk.”

De situatie is nog niet zoals in Libië op een gegeven moment, toen openlijk werd opgeroepen tot het overdragen van de macht aan de oppositie. Wel is duidelijk dat de nadruk door Kofi Annan wordt gelegd op het streven van de bevolking waarin sunnieten de meerderheid vormen, en niet de wensen van het regime van Assad, die zelf tot de minderheid van de alawieten behoort.

De Verenigde Naties hebben vanochtend verder nog laten weten dat het de hulpverlening in Syrië aanvult met voedselpakketten voor 1,5 miljoen mensen.

Hoe de Syrische staats-tv de situatie voorschotelt: