VARAgids: DWDD met een nietje

TV-gidsen leveren service: de programmagegevens met uitleg en achtergrond. Van tien gidsen halen slechts twee het niveau van een volwaardig tijdschrift.

Tien tijdschriften voor maar 11,51 euro. Als u nog eens wilt bezuinigen in de kiosk, neem dan eens een tv-gids mee, in plaats van een glossy. Kies maar uit, ze kosten werkelijk geen fluit. Van goedkoopst naar duurst: VARAgids (50 cent), TV Krant (0,75), Mikro Gids (0,85), TrosKompas (0,95), Avrobode (1,10), Televizier (1,15), TVFilm (1,38), Veronica Magazine (1,39), VPRO Gids (1,45) en Totaal TV (1,99). Drie gidsen liggen niet in de losse verkoop: NCRV-gids, KRO Magazine en Visie van EO. Het zijn niet allemaal geweldige kwaliteitsmagazines, maar ach: 95 cent voor het TrosKompas, daar kan een mens zich toch geen buil aan vallen. Bovendien heeft het blad een oplage van 280 duizend, en 280 thousand people can’t be wrong.

Veruit de hoogste oplage heeft Veronica Magazine: ruim 780.000. Volgestopt met stukjes, foto’s en recensies. En een interview met Ad Visser (ex-Avro’s Toppop) en Britt Dekker (BN’er), over een nieuw RTL5-programma. Niets van wat in het blad staat blijft je bij. Dat geldt nog meer voor de tv-gidsen met de volstrekt inwisselbare namen (en dito inhoud): TV Krant, TVFilm en Totaal TV. Koop die niet.

Dan zijn er de doorsnee omroepbladen zonder veel leesplezier. Dat geldt met name voor Mikro Gids: klein van formaat en klein van inhoud. De Avrobode en Televizier pakken uit met Derek de Lint en Tanja Jess, uit de Avro-serie Bloedverwanten waarvan volgende week seizoen 2 begint. TrosKompas heeft een interviewtje met Lenny Kuhr en Gerard Joling, die meedoen aan het EO-programma Mattheüs Masterclass („artiesten van divers pluimage die zich wagen aan delen van Bachs Matthäus Passion”).

Gelukkig zitten er in die hele stapel gidsen nog twee echte tijdschriften. Twee bladen die tv-gegevens publiceren, maar waarbij je het gevoel hebt meer te lezen dan een domme tv-gids.

De VARAgids is een soort DWDD met een nietje erdoor. Lekkere rubriekjes, geinige lijstjes, columns. De gids heeft al jarenlang de fijne binnenkomer Huis & Haard – waarin BN’ers over hun kijkgedrag praten, vaak beginnend met een disclaimer: „Ik heb eigenlijk heel weinig met televisie”, aldus deze week Paulien Loerts, partner van schrijfster Francine Oomen. Wegens de start van een nieuw programma van Henk Spaan (Hi Ha Hondenlul, op Comedy Central) zet de Vara Spaans oeuvre op een rij, van Pisa en Verona tot nu. En we zien boeken op de nachtkastjes van vier schrijvers (volgende week is het Boekenweek).

Aardig is het stuk over de nieuwe tv-serie van Omroep MAX over het Binnenhof. De gids vroeg Peter Kee om een begeleidend stuk. Wie? Peter Kee. Superbelangrijk aan het Binnenhof: hij is de redacteur van Pauw & Witteman die Haagse gasten voor dat programma selecteert. Kee zou als politiek commentator zo bij DWDD aan tafel kunnen, als hij niet al bij dat andere onderdeel van het Vara-kartel van belangrijke talkshows zat. Het is wel lekker metamedia allemaal: media over de media.

De VPRO Gids is juist het tegenovergestelde van metamedia. Dat blad neemt afstand. Geen Derek de Lint. Ook geen foto van Nelleke van der Krogt, die in zo’n beetje alle andere gidsen stond, omdat ze weer met Tussen kunst & kitsch begint. Wel een foto van Hans van Mierlo, die zondag centraal staat in het tv-programma Boeken. Ook aandacht voor wetenschap. Een neurobioloog over hersenen van ratten. Dat is nog eens wat anders dan Ad Visser & Britt Dekker, of Lenny Kuhr & Gerard Joling. Het staat niet in de gids omdat er een tv-serie over rattenhersenen op de buis komt, maar gewoon omdat de gids elke week aan wetenschap doet.

Als je alleen maar tv-gidsen leest, zou je denken dat de Boekenweek een ordinaire tv-happening is. Want ook de VPRO viert de Boekenweek, met een Literaire Boeken Quiz, door de grote Piet Calis. Ga daar maar eens goed voor zitten. Vraag 14: ‘Wie droeg een gedicht op aan liefst tien vrienden en bekenden, van wie er toen al één overleden was?’ Hans Andreus, Lucebert, Bert Schierbeek of Koos Schuur? Wie het weet mag het zeggen. Hoofdprijs: een weekend flaneren in Parijs.