Vangen

Indonesian men try to catch offerings thrown into the sea by Hindu worshippers during the ritual of Melasti on a beach in Gunung Kidul, Yogyakarta, Indonesia, Wednesday, March 7, 2012. The ritual which is performed ahead of the Balinese Hindu's Day of Silence, is held to purify the universe from bad influences, bad deeds and bad thoughts. (AP Photo/Gembong Nusantara) AP

Deze Indonesische mannen staan op scherp. Zoals vrouwen die het boeket van de bruid proberen te vangen op een bruiloft. Goed positie kiezen. Armen in de lucht. En desnoods de concurrentie een duwtje geven.

De mannen probeerden gisteren door hindoegelovigen in de zee geworpen offerandes op te vangen, op een strand in Gunung Kidul, in het Centraal-Javaanse sultanaat Yogyakarta. Het ritueel wordt voorafgaand aan de Balinese hindoefeestdag Nyepi – de Dag van de Stilte – uitgevoerd om het heelal te zuiveren van slechte invloeden, slechte daden en slechte gedachten.

Nyepi is de hindoeïstische Nieuwjaarsdag en valt dit jaar op 23 maart. De avond daarvoor klinkt er op Bali (waar ruim negentig procent hindoe is) nog veel lawaai – met bamboe kanonnen worden de boze geesten verdreven en toeristen in de bar tot een glas extra aangespoord. Maar tijdens Nyepi zelf is het op Bali stil en verlaten. De souvenirkraampjes gaan dan schuil achter de rolluiken, nephorloges blijven in de kist. Op die dag mogen vliegtuigen ook niet landen of opstijgen in Bali. Wie in een hotel zit, komt er niet uit en ook de golfbaan zit op slot.

Westerse hotelketens of luchtvaartmaatschappijen wilden over deze Dag van de Stilte in het verleden nog weleens klagen, maar ze hebben zich er inmiddels bij neergelegd. Ze hebben er zelfs een toeristische attractie van gemaakt: met Nyepi op Bali – gun uzelf een dag van gezamenlijke overpeinzing.