‘Vanaf september 130 km/uur op bijna helft van de snelwegen’

Op in totaal 68 kilometer snelweg gaat de maximumsnelheid voorlopig niet omhoog vanwege de luchtkwaliteit. Foto NRC / Arjan de Jongh

Op 45 procent van alle snelwegen in Nederland gaat de maximumsnelheid per 1 september omhoog naar 130 kilometer per uur. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Op ongeveer tien procent van de snelwegen gaat de snelheid later omhoog. Op de wegen waar nu al 130 mag worden gereden, blijft die snelheid gelden.

In november kondigde Schultz nog aan dat de snelheid op zestig procent van de snelwegen omhoog zou gaan, maar daar stak het CDA eind vorig jaar een stokje voor. De coalitiepartij eist dat op bepaalde plekken eerst wordt geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen.

Op in totaal 68 kilometer snelweg gaat de maximumsnelheid voorlopig niet omhoog vanwege de luchtkwaliteit, schreef Schultz vorige maand aan de Kamer. Dat is 2,7 procent van de wegen waar de bewindsvrouw een hogere snelheid wilde toestaan. Hier moeten eerst schermen worden aangelegd.

Schultz doet voor 19 procent van de autosnelwegen nog onderzoek naar de effecten op de natuur. Over de uitkomsten van dit onderzoek informeert ze de Kamer in de zomer.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is blij met dit besluit:

Twitter avatar Sanderderouwe Sander de Rouwe Minister Schultz neemt #CDA lijn 130 km/u nu toch over: eerst veilig, dan vlot. Prima beweging. Donderdag debat, nog wel vragen over kosten.