Uitgelicht

Film

Along Came Polly (John Hamburg, 2004, VS). In hedendaagse romantische screwball comedy mogen Ben Stiller en Jennifer Aniston de eigentijdse Cary Grant en Katherine Hepburn zijn. Hij de neuroot, zij de vrijgevochten dame met bindingsangst en een bejaarde, halfblinde fret. Dat is een wel erg smoezelige variant op de luipaard in de Howard Hawks-klassieker Bringing Up Baby. Ook met Philip Seymour Hoffman en Alec Baldwin. RTL5, 20.30-22.15u.

Shanghai Knights (David Dobkin, 2003, VS/Engeland/Tsjechië). In dit komische vervolg op Shanghai Noon komen Jackie Chan en Owen Wilson terecht in victoriaans Londen, waar ze worden bijgestaan door Arthur Conan Doyle, koningin Victoria ontmoeten en hun vechtkunsten op Jack the Ripper loslaten. Chan brengt een ode aan komiek Harold Lloyd door in een scène te gaan hangen aan de wijzers van de Big Ben – een verwijzing naar Safety Last! (1923).Veronica, 20.30-22.45u.

Gamines (Éléonore Faucher, 2009, F). Sylvie Testud, vorige week nog te zien als de vriendin van Piaf in La môme, speelt hier de oudere versie van Sybille in de verfilming van haar eigen boek over drie zusters die met hun Italiaanse moeder opgroeien in het Frankrijk van de jaren zeventig. In haar jeugd verlangt ze hevig naar haar vader, die het gezin in de steek heeft gelaten. Maar waag het niet om over hem te beginnen als haar moeder (Amira Casar) in de buurt is, want die ontploft meteen van woede. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-22.45u.

La valise (Kaveh Bakhtiari, 2007, CH). Korte film. Boos sluit Michel zich op in de badkamer. Jeanne staat op het punt om drie weken met vakantie te gaan zonder hem. Ze zijn vijftig jaar getrouwd. Met Maurice Aufair en Bella Wajnberg. Nederlands ondertiteld.TV5, 22.45-23.00u.

Informatief

Seen auf dem Dach der Welt. Voorlaatste aflevering van serie over bergmeren in de Himalaya. Vanavond over het meer dat door etnische Tibetanen Tso Ngönpo wordt genoemd en door Chinezen Qinghai. In elke taal betekent het ‘Blauw Meer’. Het ligt op 3.200 meter hoogte, zit ondanks het hoge zoutgehalte vol met vis en is daardoor een rustplaats voor honderdduizenden trekvogels. Het behoort tot de heiligste plaatsen van het boeddhisme. Het eiland in het midden ervan is, volgens de leidster van het vrouwenklooster daar, het centrum van de wereld. De opnamen van die plek en van het Lotusklooster zijn de eerste die er ooit gemaakt zijn. Arte, 19.30-20.15u.

Holi. Vandaag vieren hindoes Holi, het feest van lente, overwinning en een nieuw jaar. Het is de dag waarop mensen elkaar bestrooien met gekleurd poeder of gekleurd water. Een reportage uit Suriname, waar Holi een nationale feestdag is, met o.a. dj Kuyken. Uit Nederland ayurvedisch schoonheidsspecialiste Lakshmi Merhai en aandacht voor het Holi Hangama Festival in Den Haag. Ned.2, 19.55-20.25u.

De rekenkamer: wat kost een Mauro? Morele overwegingen buiten beschouwing latende wordt berekend hoeveel geld Nederland kwijt is aan jonge alleenstaande asielzoekers. De grootste kostenpost blijkt te worden veroorzaakt door alle juridische procedures.Ned.3, 20.25-21.05u.

Holland Doc: Born in the USSR – 28 up. Russische variatie van Sergei Miroshnichenko op Michael Apteds beroemde serie documentaires waarin elke 7 jaar dezelfde groep mensen wordt geportretteerd. Vanavond de vierde (waarschijnlijk weer ingekorte) aflevering van deze serie, die in 1990 met Apteds instemming van start ging met 7 Up. Ned.2, 22.55-00.45u.

Amusement

White heat. Eerste aflevering van dramaserie over de vriendschap van zeven babyboomers tussen 1965 en heden. Hun onderlinge banden worden al die jaren mede bepaald door politieke ontwikkelingen. In dit eerste deel keert Charlotte (Claire Foy) in 2012 terug naar de flat waar het zevental elkaar destijds voor het eerst ontmoette. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Voetbal: Europa League. Verslag van de wedstrijd FC Twente - Schalke 04. Om 21.00u verslag van Valencia - PSV. Na 23.15u samenvattingen van AZ - Udinese en overige wedstrijden. RTL7, 19.00-00.00u.

Radio

Avondconcert: Vrouwenmuziekmarathon. Uitzending uit het Concertgebouw, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Roberta Alexander, Irene Maessen, Tania Kross en Karin Strobos zingen, met begeleiding van Reinild Mees, liederen van o.a. Hildegard von Bingen, Clara Schumann, Alma Mahler, Lili Boulanger, Cathy Berberian, Judith Weir en Sofia Goebaidoelina, en van Nederlandse componisten als Eveline Kuyper, Anna Cramer, Catharina van Rennes en Henriëtte Bosmans. Radio 4, 19.02-23.00u.