Twente boekt nipte zege op Schalke 04 - De Jong struikelt naar penalty

Luuk de Jong (R) van Twente in een duel met Jermaine Jones van Schalke 04. Foto Reuters / Michael Kooren Luuk de Jong (R) van Twente in een duel met Jermaine Jones van Schalke 04. Foto Reuters / Michael Kooren

FC Twente heeft het eerste duel van de achtste finale van de Europa League nipt gewonnen. In de Grolsch Veste werd het 1-0 tegen Schalke 04.

Luuk de Jong tekende vanuit een discutabele penalty voor de enige treffer van de wedstrijd, nadat Schalke-verdediger Joël Matip met rood van het veld was gestuurd. Over een week is de return in Gelsenkirchen.

Twente en Schalke hielden elkaar de eerste helft redelijk in evenwicht, al viel de kansenverhouding uit in het voordeel van Twente, zo schrijft persbureau Novum. Schalke-doelman Timo Hildebrand kon kopballen van De Jong en Nacer Chadli echter simpel vangen, terwijl Leroy Fer alleen voor Hildebrand de bal te ver voor zich uitspeelde.

De grootste kans van het eerste bedrijf was voor de Duitsers. Middenvelder Jermaine Jones weigerde echter balverlies van Wout Brama af te straffen en schoot hoog over. Een kwartier na rust kwam Twente uit een discutabel moment op voorsprong. Spits De Jong ging neer buiten het strafschopgebied van Schalke en scheidsrechter Thomson zag daar een overtreding van Matip in.

Op het oog leek er echter weinig aan de hand en ging De Jong door eigen toedoen naar de grond. Thomson was echter onverbiddelijk en bestrafte Matip met een rode kaart en een strafschop tegen. De Jong benutte vervolgens zelf het buitenkansje.

Pas in de absolute slotfase kwam het numerieke verschil tot uitdrukking op het veld. Ondanks een aantal hachelijke situaties voor het doel van Schalke bleef het echter bij 1-0.

De Jong struikelt over zijn eigen been, buiten het strafschopgebied:


de jong door soccermr

    • Marije Willems