Tajine met balletjes en ei

Een aantal weken geleden was ik op vakantie in Marokko. Lekker eten, lekker zonnetje en lekker weinig uitgevoerd. Goed uitgerust en met een koffer vol souvenirs in de vorm van roodbruine aardewerken tajines was ik een weekje later weer terug in Nederland. Ik had thuis wel een tajine staan, maar die voelde zich altijd al een beetje eenzaam. Dat ik er in een vlaag van verstandsverbijstering nog een stel bij heb gekocht, heeft daarom twee voordelen. Nu zit mijn eerste niet meer in een sociaal isolement en kan ik eindelijk ook een keer voor een groter gezelschap een maaltje uit deze Marokkaanse stoofpot maken.

Terwijl ik mijn kersverse aanwinsten in bad deed (nieuwe tajines moeten voor het eerste gebruik een paar uur onder water staan anders barsten ze tijdens het koken) fantaseerde ik over de gerechten die ik erin zou kunnen maken. Aardappeltjes bijvoorbeeld. Daarvoor vul je de tajine met aardappelpartjes, een paar schijfjes citroen en versgesneden peterselie en laat je de boel op laag vuur gaar worden. Kun je lekker een tijdje laten staan, dus tussendoor genoeg kansen om rond te hangen met je eetgenootschap.

Iets wat ik in Marokko vaak heb gegeten zijn langzaam gegaarde gehaktballetjes in tomatensaus met ei. Het recept van deze week is daarom ook op deze maaltijd gebaseerd. Ik heb hier zelf een redelijk grote tajine voor gebruikt, met een doorsnede van 24 centimeter. Ga ervan uit dat je van deze schotel met ongeveer vier personen kunt eten.

Doe het gehakt (rund of lam), paneermeel, een ei, peper en zout en één eetlepel komijn in een kom en kneed alles goed door elkaar. Maak van het gehakt kleine balletjes met een doorsnede van 2 centimeter. Smeer de schaal van de tajine in met een laagje olie, zet op het vuur met een warmhoudplaatje ertussen en laat langzaam opwarmen.

Doe dan de gehaktballetjes in de tajine en bak rondom bruin. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak kort mee met de balletjes. Hak de tomaten in stukjes en voeg ze dan samen met de rest van de komijn, kurkuma, gemalen gember, chilipeper en bouillon toe aan de tajine en laat alles met de deksel erop in ongeveer 25 minuten langzaam gaar worden. Breek als laatste de eieren boven de tajine en dek nog vijf minuten af. Garneer met fijngesneden peterselie en serveer met een frisse salade en vers Marokkaans brood. Dit gerecht leent zicht trouwens prima om het met z’n allen direct uit de tajine te eten.