PSV komt goed weg bij Valencia - Sterk AZ verslaat Udinese met 2-0

Spelers van Valencia vieren de derde goal tegen PSV. Foto AFP / Jose Jordan

PSV is vanavond een uur lang weggespeeld door Valencia, maar verloor uiteindelijk met slechts 4-2. AZ versloeg in eigen stadion Udinese met 2-0.

PSV maakte de stand toch nog draaglijk: 4-2

De Eindhovenaren kwamen goed weg in stadion Mestalla. In de slotfase gaven Ola Toivonen en Georginio Wijnaldum de stand een draaglijk aanzien. Door treffers van Victor Ruiz, Roberto Soldado (2x) en Pablo Piatti leidde Valencia na 55 minuten met 4-0.

PSV werd in de eerste helft compleet onder de voet gelopen. Al na twaalf minuten stond het 2-0. Eerst kopte Ruiz ongehinderd bij de tweede paal de 1-0 binnen. Een minuut later soleerde rechtsback Antonio Barragan door de PSV-defensie en stelde hij Soldado in staat de tweede Spaanse treffer te maken.

Met de comfortabele voorsprong op zak was de Spaanse honger nog niet gestild. Valencia kreeg nog drie prima kansen, maar verzuimde de score verder op te voeren. Drie minuten voor rust kwam de derde treffer alsnog op het scorebord. Kevin Strootman beging in het eigen strafschopgebied een overtreding op Jonas Gonçalves, waarna de bal op de stip ging. Soldado maakte vervolgens zijn tweede van de avond.

Vlak na rust leek PSV meer controle te hebben, maar dat was slechts schijn. Toen Valencia eenmaal aanzette was het gelijk 4-0. De Argentijn Piatti faalde niet vrij voor PSV-doelman Andreas Isaksson.

Met de marge van vier doelpunten verdween de concentratie bij de Spanjaarden uiteindelijk toch. PSV meldde zich steeds nadrukkelijker bij het vijandelijke doel. De Zweed Toivonen kreeg twee prima mogelijkheden. De eerste kans miste hij nog, maar zeven minuten voor tijd was hij wel succesvol uit een strafschop.

In de extra tijd maakte Wijnaldum er zelfs 4-2 van, waardoor PSV in de return volgende week in Eindhoven nog hoop mag koesteren.

AZ zette slotoffensief op gang tegen Udinese: 2-0

AZ reist volgende week met een voorsprong van twee doelpunten af naar Italië voor de return van de achtste finale van de Europa League. De ploeg van Gertjan Verbeek versloeg vanavond Udine in eigen stadion met 2-0. Maarten Martens en Erik Falkenburg tekenden voor de treffers.

AZ had in de eerste helft een overwicht, maar kon desondanks niet veel uitgespeelde kansen creëren, zo schrijft persbureau Novum. De Alkmaarders bestookten Udinese-doelman Samir Handanovic vooral met schoten van afstand. De Sloveense keeper was echter alert op inzetten van specialist Rasmus Elm en Brett Homan.

Acht minuten voor tijd kroop Udinese voor het eerst uit zijn schulp. Verdediger Danilo Larangeira zag zijn kopbal uit een corner gekeerd worden door AZ-doelman Esteban.

Die mogelijkheid gaf Udinese vertrouwen, want in het begin van de tweede helft domineerden de Italianen. AZ raakte licht in de verdrukking, maar kwam toch op voorsprong. Na een prachtig uitgespeelde counter vond Holman bij de eerste paal Martens. De Belg tekende in de vorige ronde tegen Anderlecht ook al voor een belangrijke Europese treffer.

Na de openingstreffer was het ook gelijk gebeurd met het overwicht van de Italianen. Een grote kans kreeg Udinese om gelijk te maken. Damiano Ferronetti mikte een voorzet van links echter naast. Het conditioneel sterke AZ rook bloed en zette nog maar eens een slotoffensief in gang. De ploeg kreeg loon naar werken. Zes minuten voor tijd maakte invaller Falkenburg de 2-0.

Het had voor AZ nog mooier kunnen worden. De thuisploeg kreeg nog twee prima kansen op de 3-0. Falkenburg en Jozy Altidore stuitten echter op doelman Handanovic.